Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акцент върху новостите в балнео и спа туризма на „Ваканция & СПА експо“

Снимка: БТА

За 36-и пореден път от 14 до 16 февруари София е домакин на международното изложение „Ваканция & СПА експо“. В рамките на най-големия туристически форум у нас участват хотелиери, туроператори и туристически дестинации от 25 държави. Общият брой на изложителите е над 380. Акцентът тази година е върху представянето на дестинациите за балнео и спа туризъм, като в тази връзка участват и множество медицински центрове и клиники. В Интер експо център са показани и най-новите продукти и технологии, свързани с оборудването на центрове за разкрасяване и спа процедури, както и хотели. Наред с тях, своите нови услуги и събития представят културни институции, регионални сдружения, музеи, общини, посолства, авиокомпании и др. Ценителите на виното, които посетят изложението, също ще останат доволни, тъй като винопроизводители от цялата страна демонстрират своите най-добри продукти чрез атрактивни беседи и дегустации. Хората, които от рано планират лятната си почивка, могат да направят резервации при изгодни условия на щандовете на различните туристически агенции или хотели.

Това изложение е прекрасна възможност да покажем потенциала на българския туризъм. Той е огромен и ние виждаме успехите от общите усилия вече три поредни години – заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването и прогнозира, че настоящата година ще бъде динамична по отношение на бранша. Ангелкова използва случая да напомни и за една нова инициатива на ресорното министерство, наречена „Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм“. Тя е насочена към популяризирането на пътуванията в страната и това на по-малко познати туристически обекти у нас.


Благодаря на всички, които се включват в нея, защото тя ще даде възможност да покажем както балнео и спа туризма, традициите във винопроизводството и кулинарията, културно-историческото ни наследство, а също така и възможностите за приключенски и религиозен туризъм, наред с надграждането на летния и зимния туризъм. За миналата година около 3 700 000 българи са пренощували в местата за настаняване, това е ръст от 2,3 на сто, който доказва, че е важно все повече да показваме красотите на България.

Министър Ангелкова изтъкна, че добрите резултати се дължат на усилията, полагани от представителите на туристическия бранш и тези на общините и правителството и увери, че работата в тази насока ще продължи, защото е важна за имиджа на България. Международният инвестиционен форум, който ще се проведе на 30 и 31 май в Слънчев бряг, ще запознае множество международни предприемачи с възможностите за инвестиции в туризма. Важна цел пред Министерството на туризма е и популяризирането на България като дестинация за конгресен туризъм, тъй като у нас условията за това са много добри. Според Николина Ангелкова, освен в големите български градове, този вид туризъм спокойно може да се случва и в морските и планинските ни курорти, в периферията на зимния и летния туристически сезон – в месеците април-май и октомври-ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатните турове на Open Vratsa, които разкриват красотите на Враца и на Врачанския Балкан

От това лято посетителите на Враца могат да опознаят планинското градче чрез напълно безплатните обиколки с гидове по модел на подобни турове, които се предлагат в големите европейски градове. Идеята е гостът, който за пръв път посещава северозападния..

публикувано на 09.08.24 в 12:30

Хотел или ваканционен имот – кое е по-изгодно и удобно?

С 30-40 % се е увеличило предлагането на ваканционни имоти в България през последните три години. Към момента техният брой надвишава 20 хиляди. Все повече клиенти предпочитат да си наемат апартамент или дори цяла къща през ваканцията си в България..

публикувано на 05.08.24 в 10:40

Къщи за гости като етнографски музеи – да отдъхваш в автентична селска обстановка край Дунав

Скрити от погледа на масовия турист, дунавските села са магнит за ценителите на природата в търсене на уединение и автентични преживявания. Тези пътешественици избират малки крайбрежни села като Сребърна, Гиген, Ветрен, Ново село и други, където..

публикувано на 29.07.24 в 11:10