Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влогърите в помощ на децата и тийнейджърите

Децата и тийнейджърите се интересуват от най-различни неща и е естествено в днешния дигитален свят да търсят отговорите в Интернет. Възможно ли е информацията да бъде представена атрактивно, чрез видеа, а в тях да присъства образователен и социален елемент? Да, и това доказват влогърите* Стан и Слави.

Въпреки на пръв поглед забавните сценки, които разиграва с влогърката Стефи, Станислав Койчев, известен като inStanT, засяга много актуални за тийнейджърите въпроси, по които те няма с кого или се притесняват да говорят. „Как да се държим на първа среща?”, „Как мислят момчетата и момичета?”, „Какво да не казваш на момиче?”, „Не съди!” са само част от видеата, които разглеждат важните за подрастващите теми.

Интересуват ги различни неща от тяхното ежедневие- отношенията с родителите, съучениците, средата в училище, но най-вече ги вълнува как да се справят с комуникацията – обяснява Стан. – Според мен влогърството е ефективен начин да се казват важни неща, но в същото време доста опасно място, и границата е много тънка. Със сигурност младите хора имат нужда да имат млад човек като пример.


Извън видео пространството Стан издава два романа, които бързо се превръщат в хит сред тийнейджърите заради отговорите, които дават. Главният герой в „Невидим” е 16-годишно момче, което се сблъсква в училище с проблеми като насилието и тормоза. Образът му е доразвит в „Измамен” – книга с още по-дълбока социална тематика: кибернасилието и лъжливите образи в социалните мрежи. А през 2017 и 2018 г. се появяват двете части на „Органайзерът“, в които Стан дава лично изпробвани съвети за лесно и ефективно справяне с учебния материал, основни правила на българския език, формули по математика и др., както и 20 съвета как да си успешен в училище.

Децата се интересуват от това и имат желание да намират начини, с които да се справят по-лесно. Пособията работят и са успешни, защото са част от моя опит. Аз вярвам, че образованието и обучението трябва да бъдат нещо, към което децата сами да се стремят, да търсят и да намират това, което им е интересно– казва Стан.


Наричат Слави от The Clashers „най-интелигентния влогър в България”, а феновете с нетърпение чакат новите мистериозни епизоди на неговите класации. Сериозните теми привличат вниманието не само на най-критичната и неподкупна аудитория – децата, но и на възрастните. Форматът на „Топ 10 мистериозно изчезнали цивилизации”, „Топ 10 тайни съобщения в известни картини”, „Топ 10 странни места в България, за които не сте чували” и други не е избран случайно.

Така нещата се научават по много забавен начин – обяснява Слави. – Има много интересни факти, които грабват вниманието и децата могат да демонстрират знания в училище, в семейството, сред приятели.

През 2018 г. излиза книгата на Слави „Топ мистериите на България“. В нея са събрани интересни факти и някои от най-големите загадки и феномени в нашата страна – най-старото обработено злато в света, предполагаемата гробница на египетска богиня в Странджа, пророчицата Ванга и други, подкрепени с научни факти и коментари на автора.


Книгата е написана на много достъпен език, пълна е с факти, но не затормозява с числа и години. Така че е интересна абсолютно за всеки
. Развивам идеите си с нова серия – „Нещата, които не искат да знаете“. В нея искам да разкажа за неща, които не се учат много в училище, но пък е важно да се знаят – убеден е Слави.


Влогърът смята, че е намерил верния подход как да заинтригува по нестандартен начин аудиторията си и да накара децата да проявяват повече любопитство.

Мисля, че все повече и повече влогърството ще е този начин, защото интерактивното поднасяне на съдържанието винаги е по-интересно. Но не бива да забравяме и книгата – казва Слави от The Clashers.

Снимки: личен архив


*Влогър е човек, който записва и публикува видеоклипове в мрежата, в които засяга най-разнообразни теми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изграждаме 19 хил. мегавата нови мощности, 90% от които от възобновяеми източници

През следващите 10 години у нас ще бъдат изградени над 19 хил. мегавата нови мощности, 90% от които от възобновяеми енергийни източници като слънце, вятър и вода, предвижда десетгодишният план за развитие на преносната електрическа мрежа на..

публикувано на 18.08.24 в 10:50

Волейболистите ни под 20 г. триумфираха на Балканиадата

Българският национален отбор спечели титлата на Балканското първенство по волейбол за мъже под 20 години, което се проведе във Върнячка баня, Сърбия. На финала българските състезатели победиха тима на домакините с резултат 3:1 (25:17, 22:25, 25:23,..

публикувано на 18.08.24 в 09:38

Дезинформация е, че Горица Кожарева няма да успее да състави кабинет

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда, че номинираната за служебен министър-председател Горица Кожарева ще успее да представи състав на правителство. По думите й, друго твърдение, писание и внушение е дезинформация . Попитана какво ще се..

публикувано на 18.08.24 в 09:07