Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единна система дава актуална информация за местата за туристическо настаняване

През лятото на 2018 година министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/ ще бъде готова преди началото на следващия летен сезон. Тази смела прогноза наистина се сбъдна и от 20 февруари тази година започна въвеждането на необходимата база данни за всички места за настаняване на територията на България.

Целта на Единната система е да помогне както за повишаване на приходите от туризъм, така и да се добие реална представа за заетостта и отчетността на хотелите у нас. С нейна помощ ще изчезнат съмненията за фалшифициране на броя на нощувките на някои места, с цел плащането на по-нисък данък, макар туризмът да е единственият сектор у нас, в който ДДС върху нощувките е в размер на 9%. Това става възможно, тъй като в ЕСТИ са интегрирани и регистрите на МВР, НАП, Министерството на туризма, НСИ и общините.

Проектът вече е задействан в Столична и в още четири български общини – Бургас, Враца, Созопол и Велинград. В момента в системата се въвеждат данните на над 18 800 обекта, които са част от Националния туристически регистър. Гратисният период, с който разполагат собствениците, за да регистрират своите туристически обекти е до 1 октомври. В случай че допуснат грешка в информацията, която подават за своя обект, собствениците му ще имат възможност да я коригират или допълнят.

След тази дата Министерството на туризма ще санкционира нарушителите с между 1000 и 3000 лева за първа проверка, двойно при втора и отнемане на лиценза, ако обектът не е регистриран при трета проверка. ЕСТИ няма да бъде публична и до нея ще имат достъп единствено изброените институции и собствениците на туристическите обекти. Гарантирана ли е сигурността на информацията в системата и как ще се осъществява регистрацията на обектите, намиращи се в зони с недобро интернет покритие. Отговор ни дава търговският директор на фирмата изпълнител на проекта Йордан Драганчев:


Един от големите успехи на системата ЕСТИ е, че ние се договорихме с Държавната агенция за електронно управление, така че вече системата е инсталирана в инфраструктурата на Държавната агенция електронно управление / ДАЕУ/. Това гарантира, че голяма част от хакерските атаки, ще бъдат спирани, а системата - опазвана с всичките възможности на държавната администрация. Независимо от това всичките данни са криптирани, тествали сме киберсигурността ѝ. Пълна гаранция няма никога, но смея да кажа, че сме взели всички мерки да предотвратим подобни атаки. Местата, в които няма добра интернет връзка ще бъдат задължени да подават данните си веднъж в седмицата, а не всеки ден, както всички останали обекти. Трябва да е ясно обаче, че Министерството на туризма е взело мерки да предотврати евентуалната възможност в един момент всички хотели да се окажат с недобър интернет. Министерството има договорка с Комисията за регулиране на съобщенията, която трябва да провери всяко населено място за възможни проблеми с достъпа до интернет. Регистрацията ще става или директно в системата, или чрез компонентите на електронното управление.

Регистрацията е напълно безплатна за бизнеса, а и ще спести много време и излишна бюрокрация. Що се отнася до информацията, която ще се изисква от туристите, тя ще бъде два типа в зависимост от това дали са граждани на страни-членки на ЕС или на трети страни. По-детайлни данни ще се изискват от гражданите от трети страни, единствено от гледна точка на сигурността. Информацията, която ще се подава за тях е три имена, ЕГН и датите на пристигане и отпътуване. Гражданите на страните от ЕС ще предоставят трите си имена и датите на пристигане и отпътуване. За да бъдат улеснени хотелиерите, а и служителите в институциите, които ще работят с ЕСТИ, са предвидени специални обучения.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15