Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица от концерти в Албания по повод Националния празник на България

ТК „Вангелов“ и Васил Василев - Базилио ще изнесат голям концерт в Тирана

Красивият български танц, богатият ни фолклор, любими народни и популярни песни ще бъдат представени от танцов колектив „Вангелов” и певеца от Смесения хор на БНР, Васил Василев - Базилио, в Тирана на 27 февруари. Поводът е националният ни празник – 3 март, а организатор е Посолството на Република България в Албания.

СнимкаВ последните 10 години аз се старая да популяризирам искрения и чист, автентичен български фолклор, като на базата на всичките си умения и знания, добавям и малко авторство. Колективът е изтъкан от хора на различна възраст, с различни професии, със свой опит и манталитет. Изкуството, което ще представим е пречупено през моята призма, но подходящо за тях като танцови умения, възможности и способ – обясни Рангел Вангелов, създател, художествен ръководител на ансамбъла и негов хореограф. От 2010 година ние пътуваме по дипломатическа линия и дипломатите ни в Белград, Букурещ, Сараево, сега и Тирана, оценяват това, което правим.



През тази година танцов колектив „Вангелов“ чества 10 години от създаването си, а певецът Васил Василев, който не е част от ансамбъла, а го придружава за изявите в Тирана, има зад гърба си 30 години творческа дейност – хорова и самостоятелна. През 2009 година Рангел Вангелов, заедно с 20-ина ентусиасти, поставя основите на колектив, който днес наброява повече от 200 танцьори, с богата концертна програма, представяна в Китай, Русия, Гърция, Македония, Турция, Тайван и др.


Ние ще имаме общо четири концертни изяви в Албания. Вторият концерт след този в Тирана ще бъде в град Кукъс, третият – на официалния прием, който нашият посланик ще организира по случай 3 март, а четвъртият – в град Берат – обясни Рангел Вангелов и уточни, че само на първия концерт ще излязат на сцена с Васил Василев - Базилио, а на останалите три ще се представят заедно с местни самодейни групи. На концерта в Кукъс е поканена група от областта Гора, където живеят предимно хора с български етнически произход, чийто статут на национално малцинство беше признат официално през 2017 година.

СнимкаИзборът на Васил Василев - Базилио за големия концерт в Тирана никак не е случаен. Неговият живот, а донякъде и творчество се свързват с Албания – за първи път изнася концерт в Тирана през 1989 година, впоследствие има съвместен проект с албанската национална телевизия, записвал е песни на албански език, една от които е включена в програмата на концерта.

В годините съм имал възможност да контактувам с много албанци и съм възхитен от големите сърца, които носят, патриархалността, към която се придържат, традициите, обичаите, един наистина борбен народ с истински хора – каза в интервюто за Радио България Васил Василев - Базилио.



Ще изпълня една много обичана българска песен – „Ако си дал“ на Емил Димитров, ще поздравя всички гости в залата и с албанска песен“ – обясни Базилио и допълни: Всички българи, които живеят в Албания, а аз знам, че те не са малко, харесват българския фолклор и всъщност българският фолклор е връзката с традицията, с изконно българското. Затова репертоарът, който ще представя на концерта, е изключително на фолклорна основа с малко по-съвременни аранжименти. Ще има прекрасни танцьори с красиви носии, ще има хубаво и приповдигнато настроение, ще направя една китка от песни, които са много хороводни, но не бих искал да разкрия всичко, за да остане малко изненада за зрителите на концерта.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05