Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социално предприемачество в полза на възрастните хора

Терлиците на “Купи от баба” докосват хората с носталгия и любов

Носталгията по зимните ваканции сред топлината и уюта на бабиния селски дом вдъхновяват двама млади души не просто да пренесат частица от тази романтична атмосфера в града, но и да възмездят труда на няколко възрастни жени.


Преди две години Венелин Добрев и Александър Иванов създават платформата “Купи от баба”, подарявайки на бъдещите си клиенти емоционално пътешествие във времето с помощта на чифт ръчно изплетени терлици. За целта подбират няколко модела вълнени пантофи, намират български производител на прежда, свързват се с шест плетящи „дигитални“ баби от социалните мрежи и обличат всичко в приканващ към магия сайт.


ВенелинАлександърИдеята тръгна на Коледа, когато една от моите баби за пореден път реши да подари на жените от цялата рода красиви плетени терлички – разказва Венелин. - И тогава ми хрумна, че емоцията, която носи детството от прекараното време с баба и дядо на село, може да бъде пренесена и в наши дни с помощта на красиви плетени аксесоари – терлици, шалове и други. Но започнахме с терличките, защото те са най-масови и разпознаваеми.

Когато говори за сътрудничеството си с възрастните дами, създателят на виртуалния магазин подчертава, че не цели да предизвика съжалително отношение към тях. Защото те обичат да плетат и го правят с удоволствие и любов.

Социалният елемент е по-скоро черешката на тортата – казва Венелин Добрев. - Ние обаче не искаме да слагаме наметала на супергерои, заявявайки, че изпълняваме някаква социална мисия – ние просто успяхме да създадем бизнес модел с приятен социален елемент. Така хората хем знаят, че купувайки си терлици, част от средствата отиват при някоя възрастна жена, която обича да плете, хем успяват да си спомнят времето на село, прекарано по празниците с баба и дядо. Именно затова и направихме своите кампании около Коледа, за да засилим този носталгичен елемент и мисля, че успяхме.

Предлагайки плетива от ръцете на баба, усещането за връщане назад във времето и топлота винаги ще го има. Но авторите на идеята се стремят да отидат и отвъд този разнежващ елемент, за да може все повече възрастни дами да продават своите изделия в своеобразен виртуален плетен мол, и то на добри цени.

Отличаваме се най-вече с това, че успяваме да разкажем историята по начин, който да докосне хората и да ги пренесе в миналото – добавя Венелин. - И искаме да развием идеята си с помощта на платформа, в която всички желаещи жени сами да качват своите плетени изделия, за да печелят повече. До момента приходите бяха 50 на 50, но когато ние намалим своята роля, ще им даваме по-голям процент от продажбите. Клиентите на платформата пък ще имат по-мил поглед не само към своите баба и дядо, но и към българското село и това ще бъде един страничен бонус от цялата ни дейност.

Терлиците на българските баби през тази Коледа достигнаха и до Германия, пренасяйки емоции, свързани с родината, на сънародниците ни зад граница. Основателите на “Купи от баба” обаче смятат, че се откриват възможности за растеж и в рамките на всички балкански страни, затова една от основните им цели през настоящата година ще бъде да осъществят стратегически партньорства с логистични компании. А междувременно обмислят и идеята как баба и дядо да обединят усилия в онлайн платформа – свързващо звено между хора, които умеят да майсторят разни неща и да ги публикуват за продажба, и потребители, които желаят да се сдобият с изделия, направени с топлота и любов. И всичко това подплатено с благородната идея, че помагаш за месечния бюджет на някой възрастен човек.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Варна е домакин на международно състезание с дронове

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще мерят сили край варненския квартал Аспарухово, съобщи БТА. Събитието DRON CUP VARNA FAI 2024 се провежда с подкрепата на Община Варна на 20 и 21 юли в зоната до игрищата на местния парк край Аспарухово...

публикувано на 20.07.24 в 17:15

Над страната ще е топло с превалявания, по морето ще е слънчево

В неделя  от запад на изток през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще е облачно. След обяд на много места ще има крати дъждове, гръмотевични бури и градушки. Слънчево ще е в Югоизточна България и по морския бряг. Минималните..

публикувано на 20.07.24 в 16:24

Български атлети ще участват в Европейските игри за трансплантирани

Единайсет българи заминахаза Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Те ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика...

публикувано на 20.07.24 в 16:19