Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високи визити в България реактивират познати проатлантически и проруски позиции във властта

Снимка: архив

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна вчера на посещение в България след участие в среща на инициативата Б9 в Словакия. На въпросната среща България бе представена от президента Румен Радев, а той от кулоарите й коментира, че някои текстове на предварително изготвената заключителна декларация са застрашавали реализацията на инфраструктурни проекти от национален интерес за България и е направил необходимото те да бъдат извадени от документа. Подробности Радев не съобщи, но вероятно проблемните текстове са били срещу реализирането на газовите проекти „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

Часове преди визитата на Столтенберг в България да започне, от Словакия президентът призова правителството да „материализира“ предстоящата на 4 и 5 март визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България, за да не стане тя заложник на чужди интереси. С този призив Румен Радев потвърди убеждението, че освен поотделно, двете посещения трябва да се разглеждат и във взаимната им връзка. Защо не и в контекста на предупреждението, което американският вицепрезидент Майк Пенс отправи наскоро на Мюнхенската конференция по сигурността, че САЩ няма безучастно да наблюдават как съюзници от НАТО купуват оръжия от техни противници, и няма да може да гарантират мира на Запад, ако тези съюзници зависят от Изтока.

Медиите в България отделят голямо внимание на изявленията на Радев. Една от тях отбеляза, че очевидно под „чужди“ на България интереси той разбира такива, които са чужди и на Русия. Но подобни позиции досега президентът е заемал и по други поводи, още от началото на своя мандат. В частност, по отношение на енергийните проекти, националните с руските интереси отъждествяваше и предшественикът му Георги Първанов. При това не само относно проекта „Южен поток“, станал по-късно „Турски поток“, но и по отношение на замразения от години насам проект за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене“. Противоположни позиции обаче отстояваше президентът Росен Плевнелиев, а по част от въпросите, с различни нюанси при различните си мандати, и самият премиер Бойко Борисов.

Още преди официалното начало на визитата на Столтенберг в София, работна вечеря на госта с премиера Бойко Борисов потвърди, че основни точки в отношенията на България с НАТО са общата работа в сигурността и отбраната, сделката за нови изтребители за ВВС, военният бюджет и ситуацията в Западните балкани и Черноморския регион. А като основни теми на посещението на Медведев са предизвестени сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма. Каква е връзката между посещенията на руския премиер и тази на генералния секретар на НАТО ще бъде възможно да коментираме когато и двете приключат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00