Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ тръгват на европейско турне

Снимка: БГНЕС

Сядаме пред вълните и на пясъка с китара, барът е до морето, а до морето – барът… Утрото без аларма е като небе без облак, някой е спрял Земята…

Ако не сте се размечтали, със сигурност вече сте се сетили, че тези цитати са от текста на „По-полека“ – един от последните хитове на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Българската публика познава добре известния актьор и певец, написал песните в репертоара на групата. А „Обичайните заподозрени“ са знакови имена от нашата сцена - Иван Лечев и Мирослав Иванов (китари), Стоян Янкулов (ударни), Веселин Веселинов - Еко (контрабас). Почитателите им в чужбина могат да ги чуят през март в шест европейски града.

Европейското турне „Обичайните заподозрени“ започваме на женския празник 8 март, в култовата дискотека U 4 – едно от най-престижните места за клубна музика във Виена – разказва Стефан Вълдобрев. На другата вечер сме в Мюнхен, а на 10 март – в любимия Берлин. През следващия уикенд имаме концерти във Франкфурт, Амстердам и Карлсруе. Миналата година по това време направихме едно мини турне в Брюксел, Люксембург и Лондон. Сега удвояваме градовете, а репертоарът е обичайният, но ще има и нови моменти. Точно в тези градове ще се представим за първи път, искаме концертите да са специални. В края на програмата ще включим една… не точно песен, а моя интерпретация на стихотворението на Петко Р. Славейков „Хубава си, татковино“. Изпълнихме я на новогодишния концерт на площад „Батенберг“ в София и публиката я хареса. Мисля, че мястото ѝ е точно в тази програма и нашите хора в чужбина ще я посрещнат добре. Новината е, че във Виена към групата ще се присъедини „бойната ни другарка“ Арабел Караян. След като живя близо 20 години в България, тя се завърна в Австрия преди време. С нея навремето направихме един дует - „Аз ли съм или не съм“. Решихме, че ще е хубаво да го изпълним заедно на сцената. Мисля, че ще бъде много мило, защото не сме се виждали отдавна, а всички ние много я ценим.


Този сезон любителите на театъра могат да видят Стефан Вълдобрев в шест представления. Да не забравяме също, че актьорът има зад гърба си десетки значими роли в театъра и киното, изключително успешен документален филм като режисьор и т.н. Независимо от това, т.нар. широка публика го познава по-скоро от изявите му като певец.


Може би отстрани изглежда така, но моят основен път е актьорството –
казва Стефан. В момента играя в „Театър 199“ в знаковата трилогия „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“ - драматург Яна Борисова, режисьор Галин Стоев. Както и в театър „Сълза и смях“, в театрите в Сливен и Пловдив... Снимам много и във филми, но само в истинско кино, не се снимам в сериали. Всички тези неща не са толкова видими. Давам си сметка, че песните са „по-медийни“, но нямам нищо против, защото това е част от моя път и дори неговото начало. Още като ученик пишех песни, свирех, имах група…Осем години свирих на пиано, но реших, че нямам необходимото търпение и се отказах да кандидатствам в музикално училище. Продължих с китара. Мислех, че съм се записал на уроци по електрическа китара. Оказа се, че ще уча класическа, но се влюбих се в този инструмент и години го изучавах с огромно желание. След това влязох в Театралната академия, започнаха роли за Учебния театър, завърших…

Първия си албум „Обичам те, мила“ записах през 1994 г. Последва албумът „Към“. Бях много зает в театъра, активно пишех филмова и театрална музика... Не можех да си позволя да поддържам група. Бяхме малко странен проект - всеки идваше и записваше своята партия, не репетирахме, те чуваха чак накрая завършения запис… Малко отзад – напред беше работата. През 2012 г., след близо 10-годишна пауза от моя страна, спонтанно почувствах, че трябва да се съберем. Направихме няколко концерта - в „Салона на изкуствата“ и още няколко в рамките на седмица. Учудих се колко много хора знаят и помнят песните. А си мислех, че всичко е забравено и това е един красив миг, останал в миналото. Събрах кураж и енергия и решихме да направим нов албум, а групата нарекохме „Обичайните заподозрени“. Бяхме „оркестър без име“, сега вече сме оркестър с име.


Да кажа също, че скоро започнахме репетиции на мюзикъла „Евита“ в Пловдивската опера. Аз ще играя Че – един „нов Антонио Бандерас“ стои пред вас. Но не търся роли, в които да се изявявам като музикант. Има такива, но аз ги отказвам. Искам актьорският ми път да е без странични „патерици“. Нито пък на музикалната сцена използвам актьорски „помощни средства“, макар че бих могъл. От 17-18-годишен се занимавам и с двете изкуства и това е съвсем естествено… За мен музиката и театърът са едно и също нещо…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15