Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дизайнерката Красимира Стойнева покори Лондон с тоалети от коса

Дизайнерката Красимира Стойнева открива косата като материал, богат на възможности, още в художественото училище в родния си Пловдив. Ала развихря фантазията си години по-късно – когато студентите по мода в университета в Източен Лондон получават задачата да експериментират с нетрадиционни материи и цветове. Тогава ѝ хрумва, че може да използва изкуствена коса вместо животински пух и идеята ѝ бива приета с ентусиазъм от преподавателите. Така косата се превръща в запазената ѝ марка и постепенно я отвежда до престижни сцени, сред които Седмицата на модата в Лондон.


Рисуване, подстригване, къдрене - така правя своите дизайни – разказва Красимира Стойнева. – Много хора и преди са използвали коса, но при мен специфичното е, че рисувам върху нея, правя щампи. Богатството на цветовете пък позволява да се измислят нови и нови неща.

Креативността и свободата ѝ да тръгне по неотъпкана пътека е забелязана още в университета и Красимира печели наградата на списание “Vogue” – MuseeXVogueTalents – YoungVisionAward. Признанието ѝ отваря множество врати – получава спонсорство за нова колекция, пътува до Индия и модни столици по света.

СнимкаКолекцията, с която ги впечатлих, беше последната ми като студентка и беше избрана да открие шоуто на университета – спомня си Красимира. – И, да, косата винаги е присъствала, защото тя е моят начин на творене. На тях им хареса новата комбинация, смелостта в цветовете, въобще смесването на различни материи, сред които и ръчно изплетени неща от България. Колекцията ми беше много богата на принтове, свързани с различните народи и етноси от цял свят - един голям “миш-маш” на култури. Моето вдъхновение за нея дойде от Лондон, който е странно цветен откъм хора, култури, разбирания.

Сред пъстротата на този космополитен град младата дизайнерка среща и своите “Бъдещи кралици”, за които създава първата си колекция. С нея исках да покажа, че съм смело момиче, което дерзае, желае, мечтае, но и че всяка жена може да бъде кралица, стига да работи върху това, заявява тя. За тоалетите се вдъхновява от певицата Риана, която си представя в ярки цветове. И задължително щастлива – защото дамите, мечтаещи си за корона, излъчват, като дрехите ѝ, нотка щастие, веселие.


Дълго време се чудих защо съм толкова ярка, толкова дръзка с цветовете – защото някои от моите тоалети не са предназначени за всеки, нито могат да се носят във всекидневието – споделя Красимира. – И установих, че отдавна съм държала в себе си един глас, който не е можел да се изяви свободно. Всъщност дрехите ми помагат да се изразявам, те ми дават смелостта да бъда дръзка.

Като мечтите ѝ – да основе модна империя, която трите ѝ деца един ден да наследят. Засега дизайнерката развива марката си от Лондон, където преподава мода в някогашния си университет и тоалетите ѝ се продават в най-елитните бутици. Но с едното си око гледа и към България, защото би искала да си дойде у дома. И вече хвърля камъчета по обратната пътека, кореспондирайки си с български фабрики, които да изработват нейните неща. В близък план пък ѝ предстои да преподава в още един лондонски университет, отново да участва в Седмицата на модата в британската столица, да пътува до Ню Йорк, Лос Анджелис...

Според мен е много важно да намериш себе си и това, което обичаш да правиш – обобщава българката. – Трябва да експериментираш, да търсиш нови неща и не бива да се спираш, защото тогава ставаш посредствен дизайнер. Затова е важно постоянно да се впускаш в неизвестното, ако искаш да бъдеш откривател.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

За България е въпрос на нюанси, кой ще е новия президент в Белия дом

На въпроса на „Нова ТВ“ има ли разлика за България дали президент ще стане Доналд Тръмп или Джо Байдън българският посланик в САЩ Георги Панайотов отговори, че разликата е в нюансите. „Това е много важен въпрос. Разлика за България някаква..

публикувано на 20.07.24 в 11:29