Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Йоцов за „най-джазовия джаз“ и албума Jazz Cats 2

Снимка: личен архив

На 14 март, в известния Sofia Live Club, Христо Йоцов и неговият квартет ще представят Jazz Cats 2 – продължение на изключително успешния първи албум на групата. „Котките“ е прозвище, с което джаз музикантите се назовават сами, оприличавайки се на четириногите повелители на покривите, на нощния живот, неизменно вдъхновявани от пролетта и всяко ново начало, любопитни и спонтанни…

Започнахме като клубен проект – просто свирехме заедно, обединени от общи „бибоп интереси“. А конкретният повод да събера тази формация (винаги го подчертавам) беше саксофонистът Арнау Гарофе Фарас – испанец, който живее в България от няколко години. Чух го една вечер и реших, че трябва да работим заедно  – разказва барабанистът Христо Йоцов, автор на музиката и в двата албума. „Джаз котките“ вече са добре познати на клубната публика у нас. Пиесите от първия албум прозвучаха на почти всички големи български фестивали. Наскоро проектът беше включен в каталога на голяма американска компания с представителство в Европа.

Бях убеден, че трябва да направим втори албум – продължава Христо. – Той е в „по-фюжън посока“, така да се каже. Музиката според мен е разбираема, смислена. Горд съм и със звука, който постигаме в моето студио. Пред проекта има светли перспективи и това много ме радва, вдъхновява, а и потвърждава моето убеждение, че когато човек е достатъчно упорит, няма начин нещата да не потръгнат. В България има много и добри музиканти, които правят качествени продукции и вече е време светът да научи за тях. От известно време съм председател на Българската музикална асоциация – сдружение на изпълнителите у нас. Моята основна цел и мечта в момента е да влезем във връзка с големите световни мрежи и още по-категорично да станем част от европейските процеси.

Записите за този албум направихме през февруари. Работата продължи два дни по 5-6 часа. Има сериозна разлика между записването на джаз и поп албум. При джазовите музиканти или се получава от 1-2 опита, или не се получава изобщо. Звукът в диска е абсолютно натурален, концертен тип, обработката е деликатна. „Действащите лица“ са същите: Арнау Гарофе Фарас – тенор и сопран саксофони, Любо Цанев – пиано, Митко Карамфилов – контрабас и моя милост.

Програмата е изцяло нова. Трудно бих отличил само няколко заглавия, но, ако трябва да го направя, бих избрал първо
Giant Cats типично суингарско парче, стилът, събрал групата. Това е „най-джазовият джаз“.

Пиесата Red Moon Cats пък звучи малко като R&B, но в същото време градира до степен на екстаз и е най-театралното парче. Представете си котка, хипнотизирана от червена луна, как малко по малко една мантра я докарва до екстаз.

Третата пиеса, която искам да спомена, е „заигравка“ с кьочека. „Моята порода“ музиканти имат естетически несъгласия с този ориенталски танц, но всъщност, това е ритмичната формула на света. Ще я открием в музиката по цялото земно кълбо – в кубинската, индийската, африканската, европейската румба, болерото... Миналата година, на събора в с. Варвара, слушах музика в подобен ритъм, изпълнена до огъня от двама-трима души. Магическата атмосфера ми подейства много силно – сякаш природата дойде в този естествен ритъм. Мисля, че Belly Dance Cats е добра находка. Още повече, че за първия албум получихме лека критика, че звучи твърде американски. Ами ето сега едно етно парче.

Продуцент на Jazz Cats 2 е Христо Йоцов, както и на всички други негови авторски проекти. Албумът ще бъде представен на джаз фестивалите в Хасково, Бургас, Банско, а през април и май музикантите ще направят две „клубни обиколки“ в Бургас, Шумен, Пловдив, Варна, Русе, Букурещ и др. В началото на юли групата ще свири и на големия джаз фестивал Jazz in The Park в Клуж – Румъния. Като председател на БМА, но и като лидер на „Котките“, Христо Йоцов, заедно с други български изпълнители и продуценти, ще участва в световното изложение Womex, както и в Jazzahead Festival в Бремен, Германия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25