Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се навършват 120 г. от рождението на Панчо Владигеров

Поставя се официалното начало на честванията

Снимка: Петър Папакочев

Големият български композитор Панчо Владигеров се появява на бял свят на 13 март 1899 г. Часове по-рано, но на 12 март, се ражда неговият брат-близнак Любен Владигеров. Двамата получават образованието си в България, а по-късно – в Германия. Любен учи цигулка, а Панчо, който следва пиано и композиция, два пъти става носител на международната „Менделсоновата награда", присъждана от Берлинския университет. През 20-те години на ХХ век композиторът работи в театъра на Макс Райнхард в Берлин, създава ярки творби, части от които използва и в по-късните си опуси.

Панчо Владигеров твори в почти всички музикални жанрове. Автор е на балета „Легенда за езерото“, операта „Цар Калоян“, общо пет клавирни концерта, два концерта за цигулка и оркестър, „Скандинавска сюита“, „Седем симфонични български танца“, две симфонии, „Еврейска поема“ и др. Великолепен пианист, той създава редица клавирни опуси. Развива активна концертна дейност с Любен Владигеров, изпълнявайки и много свои произведения за цигулка.

Снимка: lostbulgaria.com
Днес се поставя официалното начало на честванията, организирани от Националната програма за отбелязване на бележитата годишнина. Първото събитие от изключително богатата програма е тържественият концерт по повод патронния празник на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Академичният симфоничен оркестър, дирижиран от Григор Паликаров и млади солисти (студенти и един докторант) ще изпълнят знакови произведения на Панчо Владигеров. Разбира се, ще прозвучи и най-популярното сред тях – Рапсодия „Вардар“.

Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас „Проф. П. Владигеров“ също организира концерт днес. Известно е, че бъдещият композитор израства в Шумен – града, с който остава свързан цял живот. Общината, съвместно с Държавния архив, Музейния комплекс „Панчо Владигеров“, едноименната фондация, Шуменския университет „Св. Константин Преславски“ и Радио Шумен са подготвили мащабно честване. Точно на рождения ден на композитора оркестър „Симфониета – Шумен“ ще изнесе концерт с негови произведения, с участието на внуците му – Александър и Константин Владигерови. Нека припомним, че те са известни джаз музиканти, които от години живеят във Виена. В различни събития и концерти по повод 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров ще се включат и техните брат и сестра – пианистите Катя Владигерова и Панчо Владигеров – младши. По същия повод вече се проведоха концерти у нас и в чужбина – в зала „България“, в НМУ „Любомир Пипков“, в Малта и др. Честванията ще продължат до началото на 2020 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15