Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл “Граовска младост“ – символ на младостта и любовта към традиционната музика

Снимка: личен архив

Ансамбъл „Граовска младост“ – гр. Перник, е гордост за българската фолклорна култура. Доказал е високото си художествено ниво не само с извоюваните награди и призове на престижни фестивали в Европа и Северна Америка. Той е притегателен център за младите, влюбени в граовската музика и танц. Местната традиция е жива и присъства в празниците на всяко селище в Пернишко. По време на селските събори и градските тържества, Ансамбълът е най-желаният гост за общата веселба. Невероятните по темперамент и ритъм граовски хора, характерните сватовски песни (с виртуозното тресене на тона), които са в „наследствения код“ на младите изпълнители, през творческите 60 години многократно са взривявали публиката у нас и по света.


Венцислав Андонов, главен художествен ръководител на ансамбъла, е професионален гайдар. Завършил е Националното училище за фолклорни изкуства – Широка лъка, Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преподавател по гайда е в Нов български университет, в Софийския университет и в международни семинари за балкански фолклор.


Радвам се, че обърнахте внимание на нашия ансамбъл, който е към общинския комплекс при Двореца на културата и навършва своята 60 годишнина – споделя Венцислав Андонов. – Ансамбълът ни е създаден през 1959 г., като танцов състав с ръководител Димитър Ненчев. Три години по-късно е основан народният хор с диригент Иван Тончев. Граовският фолклор е по-особен, част сме от Шопската фолклорна област, но сме различни от всички останали. Съставът ни включва професионален оркестър: кавал – Симеон Димитров, гъдулка Методи Методиев, тамбура – Боян Андреев, контрабас Валери Христов, тъпан – Енчо Найденов.


Аз ръководя оркестъра и свиря на гайда в него. Имаме вокално студио с ръководител Силвия Симеонова. В танцовия състав влизат детска трупа с около 40-50 деца и средношколско-младежка с около 50 танцьори. Хореограф е Тодор Тодоров.


Ансамбълът е носител на много престижни награди на четири републикански фестивала, носител е и на „Диплом на честта“ от Португалия. Няма държава в Европа, в която да не е гостувал. Последният фестивал беше в Швейцария, където се срещнахме с 19 професионални състава, а нашата формация е самодейна, само оркестърът ни е професионален. Изпълнителите ни са с голям заряд и с голямо желание доказват това на сцената. Миналата година имахме близо месец и половина турне във Франция и Швейцария, където достойно представихме нашето име „Граовска младост“, името на град Перник и нашата България. Радващо е, че общинското ръководство ни подкрепя – сега, през годините назад, надявам се и в бъдеще да запазим нашите формации. В България закриха доста формации, а на тяхно място възникнаха „клубчета за народни танци“, но това не е същото. В единия случай се събират за удоволствие в свободното си време, а при другия хората защитават фолклора. За мен „Граовска младост“ е моята младост, моята любов, след семейството, разбира се.


Каним ви заедно с всички приятели, почитатели, настоящи, бъдещи и бивши изпълнители (а те никак не са малко) да отпразнуваме 60-ата годишнина на 15 март, от 18 часа, в салона на Драматичен театър „Боян Дановски“ – Перник. Добре сте дошли на нашия концерт, за да се насладим на българското!

Снимки: личен архив






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05