Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Образование без граници“ – възможности за обучение и реализация по цял свят бяха представени в София

Илияна Йотова: Този форум дава силен положителен пример.
Снимка: БТА

В продължение на два дни (15 и 16 март) младите хора, търсещи подходящи университети и бъдещи възможности за развитие, имаха шанса да се запознаят с предложените програми за образование, стажове и работни позиции на изложението „Образование без граници“ и специализирания кариерен форум „Образование и кариера“ в НДК. В него се включиха над 70 училища, университети, академии, институции, фирми, работодатели и организации от цял свят, като за първи път имаше представители на Азербайджан, Пакистан и Оман. Посетителите се срещнаха и с представители на Агенцията по заетостта на Германия, която предложи платени стажове и безплатни курсове по немски език.

Често говорим за несъответствието между предлагането и търсенето на пазара на труда, за произвеждане на безработни висшисти. От друга страна, вие – работодателите, все по-често алармирате за недостиг на кадри. Този форум дава силен положителен пример – каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на събитието и поздрави организаторите и участниците в изложението за работещата формула, която са открили – да съберат образованието и бизнеса на едно място и да възстановят връзката между средното, висшето образование и след това кариерата. Над 300 хиляди млади хора у нас нито учат, нито търсят работа и кариера, уточни вицепрезидентът Йотова и допълни:

За съжаление нямаме система в България, която да подпомага децата дори в началното училище да мечтаят за своята бъдеща професия. Нямаме и добре развита програма, за да може младите хора да имат еднакъв старт. Децата от големите градове, където има по-добри училища и децата от по-малките градове и села не са равнопоставени. Това е едно неравенство, за което трябва да намерим решение, защото сред тях има много интелигентни, много умни деца, които заради условията не могат да продължат напред.

Според Илияна Йотова младите хора в неравностойно положение и със специфични нужди също имат своите трудности. За тези деца е необходимо индивидуално обучение още в средното образование, подпомагане при избора на професия и висше образование, както и осигуряването на работа, защото в такива млади хора има огромен потенциал. Затова тя предложи да бъде организиран специален форум за тяхното образование и кариера.

Един от основните проблеми в България е как да бъдат задържани младите да не напускат страната, за да търсят реализация в чужбина. Затова според вицепрезидента образованието и работодателите трябва да гарантират на младите хора успешна кариера в България. Според Зорница Андреева, мениджър в компанията – организатор на събитието, желанието сред младите българи да напускат страната намалява:

Нашите данни показват, че половината от посетителите имат интерес да учат в чужбина, а другата половина искат да учат и да работят в България. Това съотношение е радостно, като се има предвид, че предишни години процентът на желаещите да останат в страната бе доста по-нисък. Тази година присъствието на български учебни заведения е доста по-силно, което изключително много ни радва.

Ученичките от XI клас Ива Найденова, Йоана Първанова и Дафина Корабова искат да продължат образованието си в чужбина, защото там виждат повече перспективи:

Винаги са ме привличали физиката и математиката и се надявам това да бъде професионалната ми кариера. Ако обаче има как да се реализирам в България, бих предпочела да се върна – каза Ива. Дафина и Йоана искат да учат дизайн: Ако ме приемат в някой добър университет и има опция веднага да започна работа, смятам, да остана там – уточни Дафина.

И както заяви Илияна Йотова: На ред са институциите, университетите, ние самите като общество, което изисква и настоява, за да останат младите хора в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средна оценка: 0 - много неудовлетворен до 10 - много удовлетворен

Поредна класация нарежда българите сред най-неудовлетворените хора в ЕС

С оценка от 5,9 българите са най-недоволни от живота си сред държавите от ЕС, показват данни от проучване на Евростат за 2023 г. В изследването хората в ЕС е трябвало да оценят цялостната си удовлетвореност от живота по скалата от 0 – "крайно..

публикувано на 17.10.24 в 09:45

Слънчево време и сравнително високи температури ни подарява 17 октомври

В четвъртък, 17 октомври, ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обед и над Централната част на България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България..

публикувано на 16.10.24 в 19:45

СЕМ изслуша кандидатите за генерален директор на БНР, предстои избор

Съветът за електронни медии днес изслуша последните трима кандидати за генерален директор на Българското национално радио преди да направи избора си на 17 октомври т.г. Седем души се състезават за поста – сегашният директор Милен Митев,..

публикувано на 16.10.24 в 17:17