Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на родопската храна „Родопска угодия” в Девин

На 22 и 23 март в сърцето на Родопите – град Девин, под патронажа на кмета на града Красимир Даскалов ще се проведе първият по рода си Фестивал на родопската храна.


Идеята се роди постепенно – разказва Ани Николова, един от организаторите на фестивала. – От няколко години работим в Девин по различни проекти и неведнъж сме опитвали ястия от местната традиционна кухня. Възхищавайки се на всеки вкус, в разговори с представители на местния ресторантьорски и хотелиерски бизнес, се роди идеята за фестивал, който да популяризира уникалните вкусове на Родопите сред хората в цялата страна, а защо не и в чужбина.

Пататник
По време на фестивала жители от околните села и Девин, както и професионални готвачи от местните ресторанти ще готвят пред публика традиционни ястия от родопската кухня. Кои са популярните за този край гозби, на които ще могат да се насладят гостите?

МарудникПататник – ястие от картофи, в което може да се добавят различни продукти. Брънза – млечен продукт по специална рецепта, нещо средно между сирене и извара, приличащ на много гъсто кисело мляко, но имащ различен вкус от всичко, което сме опитвали. Трудно е да се опише, просто трябва да се пробва – отговаря на въпроса Ани Николова. – Също така марудник, който се приготвя подобно на палачинките, но не с прясно, а с кисело мляко и се поднася със сирене или сладко. За Родопите са характерни и различните видове качамак (ястие от царевично брашно или грис), към които се добавят картофи и много масло. Скрипалец пък наричат всички пролетни листни зеленчуци, които в Родопите приготвят с ориз или картофи. Всички тези гозби се поднасят с кисело мляко, защото млечните продукти са много характерни за този край.

Скрипалец

Местни производители ще предложат сирене, мляко, разнообразни сладка от горски плодове, уханен мед, както и мурсалски чай, който дава здраве и дълголетие. А в кулинарния фестивал ще се включат и възпитаници от специализираните училища от цялата страна.

Те ще могат да пробват уменията си в приготвянето на традиционни родопски ястия. Но, разбира се, всеки може да сготви нещо различно – обяснява Ани Николова. – Това, което бъде приготвено от тях, както и от представители на читалища, които имат кулинарни клубове, ще бъде оценено от жури, в което ще включим местни ресторантьори, кмета на Девин и гости на фестивала, за да бъде оценката на всички абсолютно безпристрастна.

Качамак на топки
През тези два дни кулинарното изкуство ще се съчетае с музика, танци и забавления сред уникалната природа на планината, където според легендата е роден митичният певец Орфей, омайвал хора и животни с вълшебната си музика.

На първо място, разбира се, гостите могат да се насладят на традиционните родопски гайди – обещава Ани Николова. – Без да свирне гайда, в Родопите нищо не се случва, както казват хората, ни добро, ни лошо. Традиционни изпълнители от този край са гайдарски състав „Девин” с ръководител Емил Чолаков, обичаната народна певица Миглена Бекриева, която също е наш партньор в организацията на фестивала.

Гайдарски състав „Девин” и Миглена Бекриева
Ще има представители от околните населени места и изпълнители от цялата страна, които не само ще покажат традиционния за своя край фолклор, но и ще донесат по нещо за почерпка, за да опитаме ястията и от други части на България.


Организаторите са поставили акцент върху храната, защото тя е символ на удоволствието. Но не само. Тя е част от цялата атмосфера в този край.

Искаме да покажем колко уникални и самобитни са традициите в Родопите. Всичко там създава една магична атмосфера, която не може да се опише и разкаже, тя трябва да се почувства на място. Вкусовете наистина са невероятни. Опитвала съм неща, които няма къде да вкусиш на друго място, защото никой от местните хора не издава тайните докрай – споделя Ани Николова. – Няма как да ядете на две различни места едно и също ястие и то да е едно и също на вкус. Затова си струва да се опитва много пъти. И ние каним всички на фестивала, за да се забавляваме, да стоплим душите си в началото на пролетта и да се насладим заедно на магичната атмосфера на Родопите.

Снимките са предоставени от Продуцентска къща ЕНИ филм"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35