Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звездни имена и интересни проекти в програмата на „Европейския музикален фестивал“

Неманя Радулович
Снимка: nemanjaviolin.com

СнимкаДеветнадесетото издание на „Европейския музикален фестивал“ започва на 21 март с откриване на изложба и концерт в столичната зала „България“. Утвърдил се като едно от най-реномираните музикални събития у нас, фестивалът всяка година предлага интересни и вълнуващи срещи с имена от световните сцени.

През годините в афиша му са присъствали изпълнители от ранга на Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман с Zukerman Chamber Players, Миша Майски, ансамбъл „Кремерата Балтика”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields и др. Организатор на фестивала е екипът на музикална агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата. Събитието е част от Културния календар на Столичната община. Даниела Ханджиева, артистичен директор на фестивала представя програмата:

Има три събития, които са посветени на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров – патриарха на българската композиторска школа. Цялата програма на концерта, с който откриваме фестивала, е съставена от негови произведения. Софийската филхармония под диригентството на Георги Димитров ще изпълни „Еврейска поема“ и „Дивертименти за оркестър“. В тази програма участва и известният цигулар Марио Хосен, солист в прочутия Концерт за цигулка и оркестър № 1 на големия наш композитор. Преди концерта, в галерия „България“, разположена във фоайето на залата, ще открием изложбата „Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения”, представена от къща-музей „Панчо Владигеров” в София. По време на изложбата ще бъде валидирана нова пощенска марка, посветена на годишнината. Произведения на Владигеров ще чуем и на камерния концерт в залата на НМА „Панчо Владигеров“ в изпълнение на някои от най-талантливите студенти. Отбелязваме и 40-годишнината на детския хор „Пим Пам“, създаден от обичания наш композитор Борис Карадимчев. Концертът по този повод е на 12 април. Имаме и специално детско събитие – на 19 април групата от ученици на Националното музикално училище „Палиев спаркълс“ ще запознае децата с ударните инструменти. Бих искала да поканя публиката и на 23 април, когато ще свирят трима солисти от много висока класа – Пламена Мангова, Антон Бараховски и Кирил Злотников. Те ще изпълнят Концерт за цигулка, пиано и виолончело от Бетовен, а всеки от тях ще изсвири и по една солова пиеса с Оркестъра на Класик ФМ радио.

По традиция в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и кулура и славянската писменост, „Кантус Фирмус“ ще връчи наградите „Златно перо“. С тях ще бъдат отличени 24-ма изявени български дейци на културата и изкуството. Церемонията е на 22 май. Същия ден е и музикално-танцовият спектакъл „Европа танцува“ с участието на няколко фолклорни ансамбъла. Ще бъде едно много цветно и красиво събитие – казва още Даниела Ханджиева.

На 31 май столичната публика ще има възможност да чуе програмата Tango&Campanella на една от най-известните и обичани български цигуларки Мила Георгиева и Оркестъра на Класик ФМ радио, диригент – Максим Ешкенази. Мила ще има и майсторски клас в НМУ.

Фестивалът завършва на 23 юни с концерта „Огнени струни“ на Неманя Радулович – страхотен млад цигулар, сърбин, който живее в Париж. За първи път гостува в България. Намираме това за голямо постижение, тъй като той е много търсен и се наложи да водим преговори с неговата агенция повече от година и половина. Той идва с ансамбъл Double Sens, който се състои от музиканти от Сърбия и Франция. Неманя ще изпълни класическа и кросоувър програма. Ще чуем Хачатурян, Вивалди, сръбски фолклор... За мен това е концерт, който заслужава вниманието на меломаните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15