Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Да послушаме кино“ – красива музика, пълна със спомени

Снимка: БГНЕС

На 27 март, навръх рождения си ден, в зала № 1 на НДК, Хилда Казасян ще изпълни любими песни от любими български филми. Както обикновено, джаз певицата е в обкръжение на забележителни инструменталисти – Живко Петров (пиано), Христо Йоцов (барабани), Димитър Карамфилов (контрабас) и Росен Захариев (тромпет).

Това е една много отдавнашна моя мечта – да направя концерт, на който да изпълня най-красивата музика от старите български филми. Преди години, заедно с Христо Йоцов, направихме албум с такива песни, нарича се „Замълчи, замълчи“. Но той някак мина и отмина без да направя нищо повече. Сега, с абсолютно нови аранжименти – повечето на Христо Йоцов и някои на Живко Петров, ще представя песни, включени в албума, както и други, които избрахме по-късно. Като чуеш дори само фраза от тези песни, сякаш се задейства някакво копченце в теб и си спомняш толкова неща, които си преживял в определен период. Защото те са свързани с живота ни и са пълни със спомени. В последно време често съм на сцената с Русенската филхармония, представяйки програма с най-доброто от творчеството на моя баща Вили Казасян. Съвсем скоро изнесохме пет концерта в различни градове у нас. Но проекта, чиято  премиера предстои, реших да представя с джаз квартет. Когато работиш с толкова добри музиканти, сцената може „да се напълни“ с качествена музика и без да има много хора на сцената. Реших да поема този риск и мисля, че това ще е нещо много различно, красиво и смислено. Наши гост-музиканти ще бъдат двама страхотни изпълнители, които изключително много харесвам и обичам – Васил Петров и Теодосий Спасов. Всеки със своя стил и натюрел се вписва прекрасно в програмата, която сме подготвили. Мултимедията поверих в ръцете на Васил Къркеланов, с когото много често работим през последните години. Мисля, че ще направим един уютен спектакъл.

Хилда Казасян разказа и защо събитието е точно в деня на един много личен за нея празник:

Когато избирах датата за концерта, се обадих на една много добра астроложка, защото донякъде е риск да направиш концерт в толкова голяма зала. Моята приятелка се забави около седмица и когато се обади, ми посочи тази дата. Толкова дълго беше пресмятала, че дори не беше забелязала, че това е рожденият ми ден. Не знаех какво да кажа, защото от години изобщо не го празнувам. Е, сега ще го празнувам, надявам се, с 4000 души в НДК. Когато години наред не си изневерил на това, което правиш, имаш предана и постоянна публика. Мисля, че в голяма степен дължа тази „праволинейност“ на Христо Йоцов, с когото работя от самото начало. Той не ми позволи и на милиметър да се отклоня от „пътечката“, която бях поела. Когато подготвяш подобен концерт е важно да успееш най-пълно да „пресъздадеш“ себе си, уюта, който носиш, интелигентността си, да направиш постановка, в която да си откровен. Тогава хората ти вярват и наистина няма значение дали си в клуб или пред няколко хиляди души публика.

През юли ще гостуваме  с този концерт във Варна, Бургас, Русе. Планираме и едно европейско турне с нея. Това е музика много професионална, много истинска и много благодатна за претворяване. В същото време песните вече имат своята популярност и затова мисля, че програмата ще има дълъг живот.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25