Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лили Илиева и Антони Дончев в съвместен проект – Little sunflower

Снимки: личен архив

Преди няколко години джаз певицата Лили Илиева избира да се върне в България пред възможността да продължи певческата си кариера в Грьонинген, Холандия, където е завършила музикалното си образование. Един от първите музиканти, който я кани да пее на родна сцена, е Антони Дончев – пианист, композитор и диригент на Биг бенда на БНР. Лили е имала немалко участия с оркестъра, както и различни съвместни изяви с Антони като пианист. На 30 март, в Първо студио на БНР, двамата музиканти ще изнесат концерт, който ще бъде записан и превърнат в албум с името Little sunflower (Малкият слънчоглед). Повече научаваме от Лили Илиева:

С Антони Дончев работим върху този проект от две години. За мен е огромна привилегия да пея на една сцена с музикант като него. Между нас има особена връзка, когато сме на сцената. Всеки се чувства много комфортно в компанията на другия. Свободата в интерпретацията е общото между нас. Програмата, която сме подготвили за този концерт, се състои от джаз стандарти и по-конкретно – балади. Как се роди идеята… Ще се върна малко назад във времето, когато имахме дата за един съвместен концерт. Тогава обсъждахме какво ще изпълним и той сподели, че има желание да свири балади. Антони остави на мен избора на пиесите. Всяка една от тях има различен характер. В началото ми се стори малко странно, защото си мислех, че ще стане скучно на публиката от баладите. Впоследствие приех идеята му като голямо предизвикателство за мен като певица. Двамата сме различни като импровизатори и интерпретатори, съумяваме всеки път да направим тези балади по коренно различен начин. Нямаме граници, но имаме свободата и импровизацията, което позволява да се направят пиесите така, че за публиката да бъде интересно. И всъщност след този концерт, който беше в столичен клуб през миналата година, ние взехме решение да запишем програмата, но не в студио, а на концерт.



Пиесите, които Лили Илиева и Антони Дончев ще изпълнят на 30 март в Първо студио на БНР, ще бъдат около десет. Идеята на двамата музиканти е през следващите месеци да представят своя проект на фестивали и концертни сцени както у нас, така и в чужбина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15