Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буковите гори в парк „Централен Балкан“ вече са в списъка на ЮНЕСКО за природно наследство

Снимка: архив

Сертификат за обект на световното наследство на ЮНЕСКО получи на 27 март националният парк „Централен Балкан“. С това буковите гори в парка стават част от серийния европейски обект на световното наследство „Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа“.

България участва в него с най-представителните си букови гори (близо 11 хил. хектара) в деветте резервата на територията на парк „Централен Балкан“ – „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“, „Джендема“ и „Северен Джендем“.

Отличието беше връчено на официална церемония в МОСВ от заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков на директора на дирекция „Национален парк „Централен Балкан“ Генчо Илиев. Той каза, че 30 000 хектара са общо буковите гори в националния парк, които се опазват от създаването му през 1991 г., а усилията в момента са насочени към популяризиране на българските вековни букови гори чрез привличане на повече туристи.

Обектът „Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа“ включва 78 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави – Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватска, Германия, Украйна и Словакия.

С включването на буковите гори  в „Централен Балкан“ българските природни обекти в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО вече са три. От 1983 г., две от най-емблематичните наши природни територии – национален парк „Пирин” и природен резерват „Сребърна“, са част от този списък.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46