Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гимнастичката Радина Филипова с роля във филм на “Дисни”

Слончето Дъмбо се завръща на екран в нова бляскава продукция с герои от плът и кръв и с едно неостаряващо послание – ако повярваме в себе си, това, с което сме необикновени, може да ни издигне толкова високо, че да полетим. Историята на животинчето с огромни уши се развива на цирковия манеж, където редом с холивудските звезди излиза и едно българско момиче – гимнастичката Радина Филипова.

В един летен ден на 2017-а Радина върви към морския бряг, когато телефонът й звънва и пред нея се открива нов, също толкова необятен хоризонт.

Отивах на плаж, когато ми се обади моя приятелка, бивша гимнастичка, която се занимава с цирково изкуство – спомня си тя. – Оказа се, че в продукцията на “Дисни” в последния момент се е освободило място и приятелката ми беше избрала мен да участвам. Трябваше веднага да изпратя документи, снимки и клипове, за да разбера дали съм одобрена, тъй като селекцията беше доста сериозна и всички вече бяха минали през кастинг (дотогава не ми се беше налагало да си вземам толкова много мерки – буквално от ръката до петата). В крайна сметка се върнах вкъщи и за около четири часа направих всичко, което се изискваше. На следващия ден получих одобрение и след няколко дни заминах за Лондон, за да се снимам във филма.

СнимкаРадина се включва в цирковата хореография на адаптацията по анимираната приказка “Дъмбо”, появила се за първи път на екран през 1941 г. Гала премиерата на игралната версия вече премина на 11 март при голям успех в Лос Анджелис, а в България лентата ще излезе по кината на 29 март.

Моята роля беше по-скоро на гимнастичка, защото изискваше качества, които можеш да развиеш единствено в гимнастиката – разказва за участието си във филма Радина. – Подготовката ни траеше един месец и до началото на снимките тренирахме по цял ден, защото трябваше да постигнем изключителен синхрон. Беше тежко, но накрая нещата се получиха перфектно и скоро ще го видите.

В бляскавия и шеметен цирков свят на режисьора Тим Бъртън само танцьорите, жонгльорите и другите артисти на манежа са истински. Животните, дори и слончето Дъмбо, пък са резултат на изпипани до съвършенство визуални ефекти, разкрива Радина.



В първия снимачен ден всички тръпнехме от нетърпение да видим най-големите звезди – Колин Фарел, Дани де Вито, Майкъл Кийтън, Ева Грийн и те се появиха точно на секундата
– казва още гимнастичката. – На снимачната площадка всичко беше изключително организирано, всяка една от нас знаеше часа и минутата, в която трябва да заеме мястото си. Успях да се запозная с главните актьори и лично да си разменя няколко думи с тях. Останах с прекрасни впечатления заради земното им отношение и уважението, с което подхождаха към нас. Бяха точни, винаги навреме – все неща, които вече не се срещат толкова често.

Но на които Радина се научава още като малка, в залата по художествена гимнастика, тъй като влиза в отбора на златните момичета на България. За съжаление, тежка контузия на коляното я изважда от големия спорт едва на 18 – не обаче преди да осъществи мечтата си и да играе на световно първенство въпреки лекарската забрана. Три години по-късно тя избира да забрави болката, да си спомня само хубавите моменти и смело да гледа напред. Изявява се като съдия по художествена гимнастика, помага в залата на личната си треньорка Филипа Филипова, занимава се с мода, скоро ще завърши бизнесадминистрация във Варненския университет. И тъй като вече се е докоснала до киноиндустрията чрез някои от най-добрите професионалисти в Холивуд, мечтае да стане една от тях. А и Дъмбо е едно прекрасно вдъхновение за силата да повярваш, за да успееш да намериш своя път. Когато правиш това, което обичаш, то ти дава криле, добавя Радина.


Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Режисьорът Николай Василев със статуетката „Златна светулка“

Филм за живота на духовния учител Ваклуш Толев беше отличен в Кан

Документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка "Златна светулка" в категорията "Най-добър филм за социална справедливост" (Best Social Justice feature film)...

публикувано на 21.06.24 в 16:48

Опера от балкона и детски песни за френския Ден на музиката във Варна

Черноморският град Варна ще се потопи в духа на френския Празник на музиката на 21 юни. Събитието, организирано от Алианс Франсез Варна, с финансовата подкрепа на Община Варна, Държавна опера Варна и Pontica Solutions, предвижда три специални сцени..

публикувано на 21.06.24 в 07:25
Ерина Боянова

Ерина Боянова представя в Института "Сервантес" изложбата си от плакати за испански филми с награди

Институтът "Сервантес" е домакин на поредица от специално създадени филмови плакати, обединени от името "Кино "Испания": Плакати за филми с награди". Изложбата, чийто автор е Ерина Боянова, се открива на 19 юни в галерията на Института в София,..

публикувано на 19.06.24 в 08:35