Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да останем „на тъмно“ и да чуем гласа на Земята за един час

Вече 12 години инициативата „Часът на Земята“, която започна в Сидни, продължава да бъде най-масовото световно движение с фокус върху природата. Днес тя вдъхновява хора, общности, дори предприемачи и организации в десетки страни.Целта е всички да покажат по видим начин със символичното изключване на осветлението за един час на 30 март, своето отношение към проблема с промените в климата. Кампанията, която в България се организира от Световния фонд за дивата природа (WWF), е призив към всеки един от нас да се замисли как използва природните ресурси и да се ангажира с опазването им за идните поколения:

Тази година се очаква в инициативата да се включат 188 държави – отбелязва Константин Христов от WWF. – Милиони хора ще се съберат, за да насочат общественото внимание към все по-назряващите екологични проблеми, като климатичните проблеми и загубата на биоразнообразие. По традиция всяка година в края на март, между 20.30 и 21.30 часа, хората символично изключват осветлението в домовете си, знакови сгради притъмняват фасадите си в знак на солидарност, за да насърчат всички да дадат своя принос за по-устойчиво бъдеще. По този начин показваме влиянието на малките постъпки върху голямата планета.



В София „Часът на Земята“ започва още от 10 ч. сутринта, в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. Там отваря врати фермерски пазар „От нашата ферма с любов за вас“, който на практика показва как опазването на природата може да вдъхнови създаването на печелившо производство на екологично чисти продукти. В този дух са и тематичните работилници на пазара, където посетителите могат да се включат във варенето на сладко, създаването на играчки от восък или пък в направата на сурови крекери. Идеята на това е всеки сам да се докосне до даровете на природата и да проследи процеса как една суровина се превръща в питателна храна, отбелязва Константин Христов и допълва:

Това е особено ценно, за да направим връзката с природата и да разберем защо трябва да я опазваме. В съседство до градината, на площад „Батенберг“, ще бъдат разкрити и мобилни пунктове за събиране на текстил и стара техника, с които ние искаме да призовем всички хора, които имат непотребни вещи, дрехи или някаква техника, която вече няма да използват – да я отнесат там за рециклиране.

През целия ден организацията на българските скаути ще участва с различни инициативи, посветени на опазването на природата. Точно в „Часа на Земята“ – 20.30 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“, когато започва угасването на светлините на София, WWF кани столичани и гости на акустичен концерт и традиционното огнено шоу. За запалените планинари е подготвен нощен поход до Витоша:



Това е черешката на тортата. За любителите на суровата природна красота, WWF и Българската асоциация за ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) организират нощно изкачване на Черни връх с челници. То се провежда за трета поредна година, но въпреки това интересът става все по-сериозен. Сборният пункт е пред хижа Алеко в 19.30 ч., като маршрутът е специално подбран според метеорологичната обстановка. Връщането е в 21.30. Участниците трябва да бъдат добре екипирани, да носят челници и да не забравят доброто си настроение. Заедно с нас ще бъде Момчил Панайотов, който освен председател на БАССЕС е част от спасителната служба, която ще се грижи за сигурността на похода.



С групата ще се движат и представители на WWF България, които ще разказват допълнителни интересни подробности, както за самата инициатива, така и за амбициозната си природозащитна дейност в българските гори. Целта на похода е да бъде показана силната връзка между природата и хората и да привлече вниманието към опазването на нейните ресурси.

Още за каузата „Часът на земята“, можете да прочетете тук.

Снимки: БГНЕС и архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17