Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кауза „Български творец”

Снимка: личен архив

Зад псевдонима Sobeiro стои семейството на Даниела и Събин, които с безпогрешния усет на истински творци с широка душа помагат на уникални български творци, като застават зад идеите, фантазията и трудолюбието на всеки един наш сънародник, решил да изрази себе си чрез своя талант.

Всичко започва, когато Даниела и Събин напускат големия град и се преместват да живеят на тихо и спокойно място, което отключва в тях желанието да творят. Обмисляйки как да реализират своите произведения, започват да четат кое е важно при представянето на изделията в Интернет. Това им отнема почти 2 години. С времето творците изграждат стратегия, но в един момент им прави впечатление, че в доста от групите не се позволява споделянето от творческа страница и да се прави реклама.

Казахме си: не може да бъде така! И решихме да направим една група във Фейсбук, в която всеки, дръзнал да прави нещо от сърце и душа, да може да го покаже от страницата си, а ние с нашия опит и знания да му помогнем да го реализира – подчертава Събин. – Започнахме да организираме нещата така, че да генерираме трафик към творческите страници на хората. В един момент групата стана доста голяма и смея да твърдя, че тя е от най-големите български групи във Фейсбук за ръчно творчество – керамика, бродерия, изработка на бижута, изобразително изкуство и др.

Даниела и Събин обаче не спират дотук. За да стимулират хората още повече, решават абсолютно безвъзмездно да представят уникалните произведения на страницата Кауза „Български творец”. Избират майстори с нестандартни идеи и творческо мислене,  които показват истинско отношение към това, което създават. А идеята е страницата да се превърне в необикновено, бутиково кътче, където човек може да се наслади на красота и стил и във всеки един момент да знае, че има място, откъдето може да избере уникален подарък за себе си, за дома си или за любим човек.

Първоначално ни се искаше всяка седмица да представяме по един творец, да отделим по една седмица време на по-ярките от тях – обяснява Даниела. – Обаче подготвянето на едно интервю от половин час, набирането на снимков материал, обработката им се оказаха доста трудоемки, направата на един клип ми отнема около 3 дни. Освен това, през цялата седмица, през която се представя този творец, ние сме ангажирани на 100 процента да следим какво се случва, да провокираме публикации, които да привличат трафик към страницата. Така че за една година сме представили 6 творци. Бавно стават нещата, но пък ефектът е доста голям, самите творци споделят, че са придобили популярност след представянето им в нашата страница.

Нееднозначно е и отношението към ръчното творчество в България:

Не може да искаме всички да ценят нещо, което не разбират. Понякога човек разбира, че някой е направил нещо, но не може да го усети, няма нужния опит, емоционален и душевен потенциал. А сътворяването на изделие с ръце е нещо друго – то е усет, енергия и не всички хора ги притежават. Но до голяма степен ръчният труд е оценен – казва Събин.

Смятам, че в България има много изискан вкус към ръчното творчество. Българинът е готов и върви по този път – да започне да цени красивите неща и да се обгражда с тях – отбелязва Даниела. – Всъщност, ние помагаме на творците, защото можем и знаем как и какъв е смисълът да знаем нещо, ако не го дадем на хората? Затова направихме страницата Кауза „Български творец” – за да предадем знанието си на тези, които имат нужда от него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10