Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Да се майстори“ самият живот е достатъчно голяма задача

Анна Томова-Синтова – 55 години на сцената

Снимка: личен архив

След поредния си майсторски клас в НМА „Панчо Владигеров“, който се състоя през октомври, световноизвестната оперна певица Анна Томова-Синтова отново е в България. Този път, за да се включи във вокалната подготовка на изпълнителите от Софийската опера, които участват в премиерата на „Дон Жуан“ от Моцарт. Преди това ще бъде отбелязана специална годишнина.

На 7 април, във фоайетата на Софийската опера, ще се разгърне изложба от 120 фотоса, които обхващат 55-годишния творчески път на Анна Томова-Синтова – казва музикологът Магдалена Манолова. – Следва разговор с публиката. На сцената ще бъдем ние двете, а на видеоекрана ще оживеят звездни мигове. Публиката ще види изпълнения, записани с участието на други големи артисти. Подобна изложба показаха във Виена, решихме това да се случи и на родна сцена. Публиката ще се запознае не само с голямата ѝ кариера, но и с необикновената ѝ личност.

Известна със своето ярко артистично присъствие и богатия си репертоар, през 70-те години на м. в., Синтова е призната за най-добрата изпълнителка на Рихард Щраус. Благодарение на дългогодишната си съвместна работа с големите диригенти на нашето време, включително Херберт фон Караян, певицата е натрупала незаменим опит. Споделя, че винаги е имала нормален живот (доколкото е възможно) и опората на семейството си.

Снимка: Албена Безовска

Стремяла съм се винаги да бъда вярна на себе си – казва г-жа Синтова. Баща ми беше гимназиален учител по физика и астрономия, голям любител на природата, покорили сме всички български върхове. Той ми преподаваше и в училище, а майка ми беше хористка в Старозагорската опера. У нас 24 май беше почти религиозен празник. Постоянно бяхме на репетиции и представления. Имаше и трудности в следвоенните години, но вкъщи винаги е царял много висок дух. Учеха ни да възприемаме позитивното във всяко нещо. Много ми повлия и учителят ми по пиано. Всичко това възпита у мен чувство на отговорност, както и отношение към труда, научиха ме да не си мисля, че правя „кой знае какво“, просто да си върша работата. Обичам хората, затова пея с такава любов за тях. Винаги съм слушала сърцето си. Понякога в съвременното общество егоизмът е много силен, липсва лоялност и уважение. В това отношение източните мъдреци са ми служили за пример, но избягвам фанатизма. Духовното трябва по най-естествен начин да помага „да се майстори“ самият живот – достатъчно голяма задача пред всички нас. Караян смяташе, че имам способността не само да разбера музиката в дълбочина, но и да „предавам нататък“. Обещала съм му – докато мога, ще го правя. Преподавам и навсякъде имам много силен контакт с младите изпълнители, търсят ме, дори едва успявам, но имам в себе си тази повеля, която ме води напред.

Когато е на 4 години, на сцената на Старозагорската опера, бъдещата певица играе детето на Мадам Бътерфлай в едноименната опера. В същата роля се появява по-късно и дъщеря ѝ Силвана Синтов.

С дъщеря си Силвана и внучката Мария-Анна. Снимка: Даниел Димитров

Като малка много обичах „Травиата“ и „Мадам Бътерфлай“ – бяха ми любими – казва тя. – В „Бътерфлай“ играех детето ѝ. Майка ми изпълняваше Леонора („Трубадур“), Абигайл („Набуко“), Дездемона (“Отело“)… Нейните героини винаги умираха, аз много плачех. До 18-годишната си възраст исках да бъда певица, учех пеене в музикалното училище в Берлин. Но станах актриса – като баща ми, който е завършил НАТФИЗ. Три години играх в Лондон, след което започнах работа като PR в голяма  фирма за грамофонни плочи.По късно ме преместиха в Париж и отговарях за певците и диригентите, с които се правеха записи, най-вече за Даниел Баренбойм. Осем години бях негов личен PR. След това открих собствена агенция за PR и мениджмънт за певци и диригенти. Работим заедно със съпруга ми, който е син на друга голяма певица – Хилдегард Беренс. Дъщеря ни също иска да става певица, синът ни е пианист…

От Силвана научихме още, че записите, които ще бъдат показани на 7 април, са малко известни и са част от личния архив на Анна Томова-Синтова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11