Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетният семинар на фондация „Българска памет” – стъпка към ЕС и бъдещето за децата от българските общности в чужбина

Почти 200 българчета от Северна Македония, Молдова, Украйна, Албания, Сърбия, Западните Родопи и района на гр. Тервел участват в XXIV издание на пролетния семинар на фондация „Българска памет” в Кранево, който се провежда до 5 април. Мотото е „Иновации, прогрес и дигитален свят”. Целта е децата да усетят пулса на съвремието и да придобият ценни знания по интересен, провокативен и интерактивен начин.

Искаме семинарите в максимална степен да формират силна европейска идентичност в участниците и любов, която те така или иначе имат, към България, срещайки се със свои връстници от различни държави и от североизточната и югозападната част на България, – потвърждава Моника Панайотова, член на консултативния съвет на фондацията и бивш зам.-министър за българското председателство на Съвета на ЕС. – И също така да сме възможно най-полезни в образователната и кариерната ориентация на младите хора, давайки им възможност да се докоснат до професиите и уменията на бъдещето, които отговарят на цифровата трансформация на обществото и икономиката.

Семинарите са ценна платформа, която позволява на българчетата от общностите в чужбина да се докоснат до възможностите, предоставяни от ЕС, допълва Моника Панайотова:

Освен към технологиите, децата проявяват интерес и към ЕС и неговите институции, защото те идват от държави, на които им предстои да извървят пътя на европейската перспектива.

В семинара се включва и водещият Наум – роботът е една от атракциите на тазгодишното издание.



Той е разработен от млади български софтуерни инженери и доброволци от „Роболига”. Те са завършили в България, работят тук и са един изключителен пример за участниците в семинара. Характерни за робота са хуманоидният му дизайн и интересният начин, по който пресъздава движенията на участниците. Той представлява връзка между виртуалното и реалното, която активно включва участието на младежите. В семинара, освен темата за Европа, с помощта на интересни лектори ще се постараем те да бъдат потопени в света на виртуалната реалност, дигиталното предприемачество, 3
D програмирането и наносателитите.

Към какво се стреми фондация „Българска памет” и защо форматът се приема като мост между културите, разказва още Моника Панайотова:

Целите на фондацията наистина са насочени към интеграция на млади хора от традиционната българска диаспора. Ние им показваме възможностите за инвестиране на техния потенциал както в България, така и в ЕС. Ценна е възможността младите хора чрез интерактивни методи да възприемат определени умения, но и да се докоснат до професионалисти от различни сфери – предприемачеството, НПО, медиите, бизнеса, европейските институции и други. Така те могат да почерпят опит, идеи и вдъхновение от успешни примери от българското гражданско общество.

Българчетата от общностите в чужбина имат визия за България и отзивите им отразяват желанието им за образование у нас:

Възприятията в семинара са изключително положителни относно програмата, възможностите за себеизява, участието и работата в екип с млади хора от различните кътчета на Стария континент, говорейки на български език – един от официалните езици на ЕС. Около 80 процента от участниците в семинарите през годините след това припознават България като подходяща образователна дестинация и ЕС като цяло. Те говорят за България през скъпия спомен на техните баби и дядовци и родители. Много е мило да слушаш за своята родина през погледа и очакванията на млади хора, които носят България в сърцето си.

На откриването на семинара в Кранево председателят на фондацията д-р Милен Врабевски обяви, че в бъдеще семинарите ще се провеждат и извън пределите на България.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предупреждение за опасни горещини е подадено за цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 17° и 25°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По Черноморието  ще..

публикувано на 10.07.24 в 19:10
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20