Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царина Маринкова: Харесвам проекти, които внасят нотка на експеримент

„Отражения в до минор“ – дебютен албум на дуо „Антима“

Снимка: личен архив

Царина Маринкова е пианистка, родена в България, а цигуларката Анна Антипова е от Украйна. Запознават се преди няколко години и почти веднага започват да свирят заедно. Първо – на приятни срещи с приятели, а след това – като дуо със сравнително активна концертна дейност. И двете са получили сериозно музикално образование в родните си страни, след което са продължили да учат в Холандия. Елеонора Карамишева е учителката по пиано, в чийто клас Царина завършва НУИ „Панайот Пипков“ – факт, с който тя се гордее особено много. Названието на тяхното дуо формално е съставено от фамилните им имена. Но всъщност рядко обясняват пред публика истинската причина да се нарекат така.

Когато създадохме дуото, дълго си говорихме за това как и за двете изпълнението на сцената е единствено и неповторимо, следващият концерт вече ще е различно – споделя Царина. – По онова време четях много за будизма и точно бях срещнала думата „антима“, която означава „последно и окончателно прераждане“. За нас мигът на сцената е „антима“. Малко по-късно осъзнахме, че Анти (от Антипова) и Ма (от Маринкова) съставя същата дума. Може би изглежда малко претенциозно и обикновено давам „кратката версия“ с имената, но за нас означава много повече.

Заминах за Холандия на 18 г. Завърших бакалавърска степен в Грьонинген и магистратура в Амстердам. Останах в страната изапочнах да развивам кариерата си на изпълнител. От близо две години живеем в Словения – родината на съпруга ми, който е джаз музикант. Преди няколко години гостувахме с едно трио на Джаз фестивала в Банско и там се запознах с Аня. На мен все така ми се случва, че срещам важните хора в България. С нея много бързо станахме близки приятелки и малко по-късно започнахме да свирим заедно. По онова време тя завършваше консерваторията в Ротердам, преди това има магистратура в Киев, а в момента живее в Амстердам. Факт е, че дуо, както и всеки камерен ансамбъл, се гради с години, но аз вярвам, че когато хората са съмишленици, това се отразява в музиката. От самото начало много ми харесва това, че и двете харесваме необичайното. Аз обичам да експериментирам дори в класическата музика, за която се смята, че нещата са строго определени. Това, че се преместих в Словения, малко затруднява работата ни, но пътуваме – аз до Холандия, тя – до Словения…

През февруари дуо „Антима“ представи в Холандия своя първи албум, озаглавен „Отражения в до минор“. В него са включени сонати за цигулка и пиано от Бетовен и Григ, както и скерцо из соната на Брамс, всички – в тоналност до минор. На шест концерта младите дами са представили и част от новата си програма, в която има български творби.

Както се шегуваме, решихме да обогатим мирогледа в Холандия – казва още Царина. – Представихме две невероятни произведения, емблематични за българската музика – рапсодия „Вардар“ на Владигеров и „Севдана“ от Георги Златев-Черкин. Невероятно добре се приеха от публиката. Винаги след тях ни аплодираха прави, разпитваха ни за авторите и пр. Вероятно ще направим албум изцяло с такива произведения. В момента организирам турне в България, в Германия имаме концерти в началото на 2020 г. Надяваме се да представим албума и в страни от Азия. Най-интересното е, че когато се преместихме в Словения, проектите ми в Холандия се разраснаха и се налага да пътувам много. В Словения имаме „семеен проект“ със съпруга ми, неговия брат и половинката му, които са много добри танцьори. Ще го представим в престижната зала на „Цанкарев дом“ в Любляна, посветен е на любовните отношения между хората, но и в музиката и танца. Подготвям също солов албум. С дуото планираме и проект, който е продължение на първия, но „търси“ отражение в другите изкуства – фотография, танц… Обичам да се свързвам с проекти, които внасят нотка на експеримент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15