Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царина Маринкова: Харесвам проекти, които внасят нотка на експеримент

„Отражения в до минор“ – дебютен албум на дуо „Антима“

Снимка: личен архив

Царина Маринкова е пианистка, родена в България, а цигуларката Анна Антипова е от Украйна. Запознават се преди няколко години и почти веднага започват да свирят заедно. Първо – на приятни срещи с приятели, а след това – като дуо със сравнително активна концертна дейност. И двете са получили сериозно музикално образование в родните си страни, след което са продължили да учат в Холандия. Елеонора Карамишева е учителката по пиано, в чийто клас Царина завършва НУИ „Панайот Пипков“ – факт, с който тя се гордее особено много. Названието на тяхното дуо формално е съставено от фамилните им имена. Но всъщност рядко обясняват пред публика истинската причина да се нарекат така.

Когато създадохме дуото, дълго си говорихме за това как и за двете изпълнението на сцената е единствено и неповторимо, следващият концерт вече ще е различно – споделя Царина. – По онова време четях много за будизма и точно бях срещнала думата „антима“, която означава „последно и окончателно прераждане“. За нас мигът на сцената е „антима“. Малко по-късно осъзнахме, че Анти (от Антипова) и Ма (от Маринкова) съставя същата дума. Може би изглежда малко претенциозно и обикновено давам „кратката версия“ с имената, но за нас означава много повече.

Заминах за Холандия на 18 г. Завърших бакалавърска степен в Грьонинген и магистратура в Амстердам. Останах в страната изапочнах да развивам кариерата си на изпълнител. От близо две години живеем в Словения – родината на съпруга ми, който е джаз музикант. Преди няколко години гостувахме с едно трио на Джаз фестивала в Банско и там се запознах с Аня. На мен все така ми се случва, че срещам важните хора в България. С нея много бързо станахме близки приятелки и малко по-късно започнахме да свирим заедно. По онова време тя завършваше консерваторията в Ротердам, преди това има магистратура в Киев, а в момента живее в Амстердам. Факт е, че дуо, както и всеки камерен ансамбъл, се гради с години, но аз вярвам, че когато хората са съмишленици, това се отразява в музиката. От самото начало много ми харесва това, че и двете харесваме необичайното. Аз обичам да експериментирам дори в класическата музика, за която се смята, че нещата са строго определени. Това, че се преместих в Словения, малко затруднява работата ни, но пътуваме – аз до Холандия, тя – до Словения…

През февруари дуо „Антима“ представи в Холандия своя първи албум, озаглавен „Отражения в до минор“. В него са включени сонати за цигулка и пиано от Бетовен и Григ, както и скерцо из соната на Брамс, всички – в тоналност до минор. На шест концерта младите дами са представили и част от новата си програма, в която има български творби.

Както се шегуваме, решихме да обогатим мирогледа в Холандия – казва още Царина. – Представихме две невероятни произведения, емблематични за българската музика – рапсодия „Вардар“ на Владигеров и „Севдана“ от Георги Златев-Черкин. Невероятно добре се приеха от публиката. Винаги след тях ни аплодираха прави, разпитваха ни за авторите и пр. Вероятно ще направим албум изцяло с такива произведения. В момента организирам турне в България, в Германия имаме концерти в началото на 2020 г. Надяваме се да представим албума и в страни от Азия. Най-интересното е, че когато се преместихме в Словения, проектите ми в Холандия се разраснаха и се налага да пътувам много. В Словения имаме „семеен проект“ със съпруга ми, неговия брат и половинката му, които са много добри танцьори. Ще го представим в престижната зала на „Цанкарев дом“ в Любляна, посветен е на любовните отношения между хората, но и в музиката и танца. Подготвям също солов албум. С дуото планираме и проект, който е продължение на първия, но „търси“ отражение в другите изкуства – фотография, танц… Обичам да се свързвам с проекти, които внасят нотка на експеримент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15