На 9 април от 19.30 ч. в Първо студио на БНР предстои гала концертът на лауреатите във фолклорното състезание „Надпяване“ за 2018-2019 г. Водещи са Юлия Гатдерова и Магдалена Стоянова от редакция „Народна музика“ на програма „Христо Ботев“. Победителите в „Надпяване“ са 12, избрани чрез вота на радиослушателите. Сред тях са Валери Димчев (композитор и изпълнител на тамбура), квартет „Славей“, народната певица Христина Анастасова и др. Има и една голяма награда, която тази година получава посмъртно обичаната народна певица Динка Русева. За да се стигне до този вълнуващ финал, всеки месец на предхождащата година, в предаването „Жива вода“ се излъчват петте нови предложения от записи, в очакване на слушателското гласуване за избрания фаворит. Това е прекрасна възможност многобройните любители и познавачи на традиционната ни музика да се запознаят с младите във фолклорното изкуство, със съвременните тенденции в различните му жанрове, без да бъдат забравени класиците, оставили „златна следа“ в националната ни култура. Неслучайно е избрано и името – надпявания и надсвирвания у нас съществуват от незапомнени времена и, независимо от историческите промени през вековете, те остават любима форма за изява и за съвременните изпълнители на народна музика. Главният двигател на фолклорната класация „Надпяване“ е Юлия Гатдерова, която, наред с ангажиментите си на музикален редактор и водещ, продължава изявите си като народна певица. Нейните музикални предложения са съобразени с различните изпълнителски стилове и жанрове, както и с празниците от годишния фолклорен календар. За Радио България тя сподели още подробности:
И едно пояснение – публиката трябва да заеме местата си до 19.30 ч. Входът е свободен.
Снимки: архив
Всяка една от тях носи топлина и вдъхва емоция, защото е правена на ръка и е единствена и неповторима. А сребристите ѝ отблясъци ни връщат в детството, когато зимите бяха сурови и снежнобели, а коледните играчки – от тънко като хартия стъкло . В..
Осем автентични български традиции и предавани през поколения умения от различни краища на страната бяха вписани в Националната представителна листа на нематериалното ни културно наследство и така станаха част от "Живите човешки съкровища" на..
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..
Всяка една от тях носи топлина и вдъхва емоция, защото е правена на ръка и е единствена и неповторима. А сребристите ѝ отблясъци ни връщат в..