Едно читалище с осемдесетгодишна история в едно от все още “живите” български села реши да събере в сборник вкусната история на своя край. За да направи достояние на младите хора кулинарните съкровища – докато все още има кой да ги пази и да ги разказва.
“Вкусни пътешествия из Сливенския край” – така са нарекли проекта си дейците от читалище “Пробуда–1938” в с. Панаретовци. Целта им е да опазят и популяризират традиционните ястия от своя район. Те не просто ще събират вкусни рецепти, по които се приготвя храната в съседните села, но ще издирват автентичните сред тях.
До ден днешен панаретовци приготвят множество типични ястия за Сливенския край, чиито рецепти са опазили във времето и предават между поколенията. За разлика от повечето, вече обезлюдени български села, тяхното се радва на близо 350 жители с трийсет деца в началното училище и още петнайсет в прогимназиалния клас.
За селото са характерни сирените пити, солено-сладката милина – баница със сирене, която се залива със сироп или с мляко, катмите, направени със суроватка вместо с мляко и с добавена мая – продължава разказа си Дора Куршумова. – Приготвят се също ръсеници, гюзлеми – това са закуските от едно време, както и обредна храна със сладък булгур за т. нар. понуди (гощавка на близки и роднини след раждането на бебето). Хората си правят и вкусни сладка, защото в този район растениевъдството е добре развито, рачел, пияни праскови, сливи с ядки от орех или бадем, ошав по специална технология за подслаждане – потопен в шира и после изсъхнал на въздух.
За да съберат максимален брой автентични рецепти, хората от читалището ще се срещат с познавачи на традициите и ще провеждат т. нар. кулинарни анкети – заимствали са ги от етнографски изследвания и чрез тях ще описват начините на производство, от какви зърнени култури се омесва хлябът, как се консервират храните. Освен тези обобщени характеристики, в сборника рецептите ще бъдат разделени на делнична и празнична храна.
Рецептите ще бъдат описани заедно с технологията – не само колко лъжици и колко чаши се слагат от продуктите, но и по какъв начин се приготвят – казва още Дора Куршумова. – В село Бяла например една жена много добре описа как прави гюзлемите – първо ги напръсква с гореща солена вода и след това ги задушава, за да останат меки. Въобще има много интересни тънкости и съвсем не е достатъчно да бъде спазена дадена рецепта. Има неща, които са останали във времето, и точно те трябва да се предадат, за да може приказката на рецептата да продължи в рода.
Освен сборника с рецепти, ще бъдат организирани кулинарни изложби и събития, с които да се популяризират типичните ястия за района. Например в Крушаре – голямо село между Сливен и Ямбол, децата между четвърти и седми клас ще месят обредни хлябове, ще изработят тяхната украса и накрая ще ги опекат в специална пещ.
Предвижда се книжката с рецепти да излезе към края на годината, за да може по Коледа хората да опитат вкуса на гозбите от Сливенския край.
Снимки: личен архив
В рамките на Годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов в София беше представен "Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2024 г.". В изказванията си на събитието и президентът Румен Радев, и..
Само няколко седмици след като беше обявена за "Писател на 2024" на годишните награди на "Столична библиотека" и след отличието за "Нишка" за роман на годината в категория "Българска литература" на наградите на Ozone.bg, Виктория Бешлийска отбелязва..
БНБ публикува на сайта си отговори на важни въпроси, свързани с приемането на еврото и влизането в еврозоната. Официалният валутен курс на лева към еврото е неотменимо фиксираният валутен курс на лева към еврото. Той ще бъде запазен при въвеждането..
Точно преди 3 години, на 24 февруари, започна инвазията на Русия в Украйна – събитие, което събуди Европа 77 години след края на Втората световна война и..
Най-престижният форум на местната власт на Балканите – B40 ще се проведе в София между 24 и 25 февруари. Темата на софийското домакинство е “Бъдещето на..
По повод третата годишнина от войната в Украйна, българско-украински сдружения и неправителствени организации организират вечерта на 24 февруари..