Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трета седмица валят оставки заради „Апартаментгейт“

Снимки: БГНЕС

Печатните издания в България фокусират вниманието върху продължаващата вече трета седмица поредица от оставки сред управляващите във връзка със скандал за придобиване на нови жилища на съмнително ниски цени. В. „Дневник“ изтъква, че само вчера са подадени три нови оставки – на  зам.-областния управител на Област София Томи Николов, заради медийни публикации, че си е построил незаконно къща върху земеделска земя; на депутата Делян Добрев, заради „фалшива“ според него новина, че негови роднини са придобили недвижими имоти на рекордно ниски цени и на кмета на Созопол Панайот Рейзи за сключени от него съмнителни десетки договори за строително-монтажни работи, някои от които придружени от фалшифицирани документи. Впрочем, скоро след новината за оттеглянето му, Рейзи заяви пред БНР, че напуска само партия ГЕРБ, но си остава кмет на Созопол.

Пресата припомня, че миналата седмица премиерът Бойко Борисов препоръча всеки замесен в скандала с покупка на имоти на цени под обичайните за пазара да подаде оставка или да излезе в дълъг отпуск, докато органите направят съответните проверки. Заради корупцията по високите етажи на властта президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност, а след като нито една партия не подкрепи декларацията, предложена от Радев, той призова българските граждани за нетърпимост спрямо всяка проява на корупция и бездействие на държавните институции. В. „Капитал“ коментира, че събитията на моменти изглеждат извън контрола на премиера Борисов, валящите оставки сякаш не носят успокоение в обществото, но парадоксално на този етап няма изгледи стабилността на управлението да е разклатена и поне до изборите за европейски депутати в края на май едва ли има сериозна опасност от оставка на кабинета.

„Дневник“ резюмира, че с последните оставки „жертвите“ на имотния скандал станаха седем. Първа подаде оставка министърът на правосъдието Цецка Цачева, а след нея това направиха зам.-министрите на енергетиката Красимир Първанов и на спорта Ваня Колева. От поста председател на ПГ на ГЕРБ се оттегли Цветан Цветанов. Освен подалите оставки, за съмнителни имотни сделки са проверявани още председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев, както и зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Върховната касационна прокуратура и антикорупционната комисия са започнали проверки за законността на придобити нови имоти и от министъра на туризма Николина Ангелкова и от депутата на БСП Валери Жаблянов.

Още от категорията

От 18 януари Англия и Шотландия искат тест за Covid-19

Изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (GMT) на 18 януари 2021 г., съобщи българското външно..

публикувано на 15.01.21 в 15:46
Георги Комсалов, Борис Калайджиев и Ясен Недялков, основатели на споделената работилница

Първата споделена работилница в София разкрива възможности за творчески идеи

Добрата идея е безценна, особено когато човек се посвети на нея. Макар и с малки стъпки, тя ще стане реалност и ще послужи на други хора в обществото. Въплъщение на практична и много полезна идея е създаването на споделена работилница. По примера на..

публикувано на 15.01.21 в 15:43

България е заявила към 5 производители Covid ваксини за 6 млн. души

2,3 млн. души, или 36% от населението на България без децата до 16-годишна възраст, могат да бъдат ваксинирани през първите шест месеца на тази година, съобщава БГНЕС, като цитира пресцентъра на Министерството на здравеопазването...

публикувано на 15.01.21 в 13:10