Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

430 литературни и художествени творби на българчета от чужбина възраждат родовата памет във Велики Преслав

Снимка: архив

На 19 април ще се състои церемонията по връчване на наградите от пилотното издание на международния форум „Велики Преслав – история на цял един народ”, който се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. В него с литературното и художественото си творчество участват ученици от различни краища на България и от още 10 държави, сред които Казахстан, Украйна, САЩ, Испания и Северна Македония. Мястото не е избрано случайно – създаден през IX век, градът е столица на Първото българско царство и седалище на първата българска книжовна школа, развила се като културен център на славянския свят в онази епоха.

Снимка: архив
Желанието на организаторите е форумът да се превърне в ежегодно събитие, казва Румяна Митева – координатор и председател на движението за култура, изкуство, образование и наука „Родова памет”, и допълва:

Изплаках толкова сълзи от радост, когато получих творбите – 41 стихотворения и 67 есета. Те са потресаващо добри и са написани от деца, извън България. Има още и рисунки, пластики, изображения върху плочки, скулптури… Децата обрисуват как с каруците и със сълзи на очи прадедите им са напускали България. Всяко дете ще получи сертификат за участие и по един екземпляр от книгата „Преславски легенди” – издадена преди 50 години, наскоро тя беше препечатана в Шумен и дадена ни като дарение. Моята идея е да изпратя онлайн есетата и рисунките, взели участие във форума, до всички близо 400 български училища по света.

Активни участници във форума са бесарабските българчета от района Тараклия в Молдова. Това е резултат от сключения през декември миналата година договор между „Родова памет“ и фондация от региона за работа с местните 12 училища, в които се обучават общо 2798 деца от I до XII клас, а също така и със 7 детски градини, в които има 624 деца. Интересът към България и българския език се потвърждава и от факта, че на 12, 13 и 14 април в Молдова ще се проведе олимпиада по български език. По думите на Румяна Митева предстои разработването на подобен проект и със Сърбия.

Снимка: Радио Шумен
Изложбата с детските произведения ще бъде подредена в Археологическия музей във Велики Преслав. Тя ще включва всички творби, не само наградените. Тържеството ще бъде в 16 ч. Надяваме се след това изложбата да бъде представена и в Националната библиотека в София. Работим и за издаването на книга с някои от есетата, които получихме. Основната ни цел е популяризиране и утвърждаване на културно-историческото наследство на България и приносът ни за развитието на европейската и световната култура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Александър Николоски

По съседски: Събития с балкански адрес

С нова жп линия Скопие иска да привлече товарите от Европа до Солун Изграждането на жп линията по Коридор 10 е приоритет за Северна Македония, заяви македонският министър на транспорта Александър Николоски. Той ще разговаря с международните..

публикувано на 12.07.24 в 10:05

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

"Ботев Пловдив" надделя като домакин срещу силния състав на "Марибор"

Футболният отбор на "Ботев Пловдив" спечели с 2:1 домакинството си на "Марибор" от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Антъни Уджа откри за домакините, а Пиус Ширвис изравни след вратарска грешка. Минути след появата си в игра юношата Никола Илиев..

публикувано на 12.07.24 в 09:00