Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любими песни и солисти в празничния концерт на „Пим-Пам“

„Европейският музикален фестивал“ продължава на 12 април с концерт на детския хор „Пим-Пам“. Ще прозвучат любими песни, създадени от Борис Карадимчев (1933 – 2014), дългогодишен ръководител на „Пим-Пам“. В началото, поставено преди 40 години, детският хор е сред съставите на Двореца на пионерите. А под името „Пим-Пам“ става известен след участие в международния фестивал „Златният Орфей“ в Слънчев бряг, където малките певци трябвало да изпълнят песен, посветена на първия български космонавт Георги Иванов. Ирена Христова, художествен ръководител на „Пим-Пам“, разказва:

Снимка„Вокална група към Двореца на пионерите“… – името било дълго и Борис Карадимчев предложил на децата да измислят друго, по-характерно. Разказваше как се разхождали, търсейки думи за чара на детските гласове, звучащи като камбанки. И като на игра се родило звънкото „Пим Пам“. След промените от 1989 г. формацията става частна. Най-малките ни певци днес са 4-годишни и остават докато им се пее. Известно е, че „Пим Пам“ беше „лабораторията“ на Борис Карадимчев. Автор на незабравими поп хитове, той създаде и прекрасни образци в областта на детската песен. Текстовете са много хубави, музиката е свежа, обичаме този репертоар.

В зала „България“ децата ще отбележат 40-годишнината заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров. Водеща е актрисата Гергана Стоянова.


Предстоящият концерт е първата голяма изява на групата, в която ще изпълним всички песни в съпровод на симфоничен оркестър – казва още г-жа Христова. – Това не се случва често и ние сме много щастливи. Някои от оркестрациите са направени от Борис Карадимчев за различни участия преди години, останалите са дело на Валери Костов. Винаги сме имали в репертоара си песни, в които солисти са професионални актьори и певци – Тодор Колев, Мая Новоселска, Васил Найденов, Маргарита Хранова и др. В концерта сме включили и хитовете „Нашият град“, „Бяла тишина“, „Хора и улици“. За солисти в тези нови версии сме поканили Весела Делчева и Влади Михайлов, познати от спектаклите на мюзикъла Mamma Mia. Наш специален гост е актьорът Георги Мамалев, който ще изпълни „Робинзон Крузо“ и „Богатство“, а нашият режисьор-постановчик проф. Александър Илиев, ще участва като мим. Винаги сме се допитвали до хореографи, режисьори, които да „раздвижат“ сценичното представяне.


В екипа работи и едно пораснало „пимпамче“ – младата актриса Анна Симова, която се грижи за сценичната подготовка на децата.

СнимкаЗапочнах да пея в „Пим Пам“ през 1997 г. и съм сред първите, останали и след 14-годишна възраст – разказва Анна. – Чувствах, че мястото ми е там и не исках да напускам, макар че такива бяха правилата тогава. Може да се каже, че поставих началото – сега участниците остават до 18-19-годишна възраст. Завърших НАТФИЗ преди няколко години и в момента съм на свободна практика, за да мога да се занимавам със своите хобита. Обичам екстремните спортове, от известно време съм гид в София. Но най-важното е да работя с децата. Когато трябваше да изляза от редиците на групата, Папà, както наричахме Борис Карадимчев, ми предложи един път в седмицата да помагам с големия състав, след това постепенно започнах да преподавам и на малките. Идеята му беше да направим нещо като академия, в която децата да имат и отделни часове по актьорско майсторство, танци, музикални инструменти. Всъщност, ние сбъднахме неговата мечта – преди около две години направихме мюзикъла „Кастинг“, в който децата бяха истински пеещи актьори. За мен Борис Карадимчев беше не само преподавател, а и нещо като втори баща. Той ме насочи към развиването на актьорския ми талант. Благодарение на него имам различен поглед към живота, дори фактът, че съвсем малки ни научи да слушаме „Бийтълс“, промени начина ни на мислене като зрели хора.

„Пип-Пам“ ще изнесе концерт и в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата на 15 април, в Дома на културата „Борис Христов“, когато заедно с „пимпамчетата“ на сцената ще бъде „Хорът на пловдивските момчета“ с диригент Милка Толедова.

Снимки: личен архивПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската народна песен не може да се преведе, но е магнетична за света

Бре, откраднали Еленка, Eленка, мома хубава, та я извели, завели, на хайдушкото сборище. Най-малкото хайдутче, то на Еленка думаше: - Моме, Еленко, Еленко, не бой се, не страхувай се. Ний нема да те убием, убием, да те затрием. Най ще..

публикувано на 18.06.24 в 10:10

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05