Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Заберски-син: „Импровизацията ми дава свобода…“

Известният джаз пианист представя Like Jazz-Volume 2

Снимка: БТА

Ангел Заберски-син и неговото трио представят новия си албум с концерт на 18 април, в зала № 6 на НДК. Like Jazz-Volume 2 е третият съвместен албум на джаз пианиста и „музикалните хамелеони“, както на шега нарича своите колеги във формацията – Стоян Янкулов-Стунджи, ударни и Борис Таслев, контрабас. Заглавието на концерта е „Малко нощна музика“  и насочва съзнанието към един от бисерите на Моцарт и Виенската класика. Разбира се, това не е случайно. Както и в предишния Like Jazz 1, Заберски е подбрал популярни теми от обичани произведения, създадени през различни епохи.

Много хубаво заглавие се получи и ще остане като „запазена марка“, защото ясно показва посоката – споделя Ангел Заберски. – „Малко нощна музика“… „Малко“ – защото винаги има какво още да се търси. Класическата, или както я наричат „сериозната музика“, е безконечна. „Нощна“ – защото, според мен, това е музика, която би могла да се слуша след 20 ч.(тогава започва и концертът ни в НДК). „Музика“ – защото за мен това е истинската музика. Like Jazz– второ издание е изцяло с транскрипции на изключително популярни мелодии. Ще чуете тема на Чайковски из балета „Лебедово езеро“, Лист – „Мечтание“, две много популярни пиеси на Шопен, O mio babbino caro – прочутата ария от операта „Джани Скики“ на Пучини, Бах – „Ария“, Рахманинов – една прекрасна славянска тема из Втория концерт за пиано, Паганини, Брамс и т. н. Благодарен съм, че „зад гърба ми“ са двама фантастични музиканти, с които работя от доста години и те ме инспирират да продължавам точно в тази посока. Стоян Янкулов и Борис Таслев са изпълнители, които се изявяват в различни жанрове. От тях получавам изключителна подкрепа, имам им страхотно доверие. Чувствам се „в свои води“ с тях. От една страна – не мога да кажа, че албумът е авторски, защото използвам теми на големи композитори, върху които правя своя транскрипция, свое хармонично и ритмично виждане. Но в известен смисъл това също е авторство.

Убеден съм, че тази музика ще намери добър прием сред публика на различна възраст. Това беше и моят стремеж – да не е натоварващо и да е приятна за слушане. Дали албумът говори за носталгия към класическата музика? Винаги ще имам носталгия към това, с което съм започнал. Може би затова търся пътища за смесване на двата жанра и доближаване на стиловете. В албума, както и в концертния вариант, има много импровизации и интересна хармония… Хубавата джаз хармония, към която винаги съм таял особен пиетет. Никога не мога да изпълня една пиеса по един и същи начин. Просто не мога. Щастлив съм, че имам някакъв талант да импровизирам, защото импровизацията ми дава свобода да творя музика в момента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15