Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историите за деца на Зорница Иванова или как феята Розичка закриля българчетата по света

Кампанията „Походът на книгите” за осма поредна година влезе в училищата и в детските градини, за да покаже на децата, че четенето е полезно, приятно и винаги на мода, според организаторите от асоциация „Българска книга”. Оказва се, че се наблюдава разцвет в издаването на съвременни български детски книги, а от тях еднакво се нуждаят българчетата у нас и по света.

През 2004 г. Зорница Иванова заминава за Съединените щати, за да преследва американската си мечта – успява да завърши бизнес в Университета на Северна Каролина, да работи в най-голямата американска компания за шоколад, проучвайки пазара и дегустирайки шоколад, да създаде семейство с американския си любим. И въпреки че двете й деца се раждат в англоезична среда, тя не се отказва от намерението си да ги научи на майчиния им език и на любов към България още от най-ранно детство.


За всеки родител зад граница е трудно да научи детето си на български език – казва Зорница Иванова. – Ако в семейството звучи само родният език, то може да го усвои на добро ниво, но когато поотрасне, неминуемо започва да преобладава езикът на средата – на училището, на приятелите. В ситуацията на смесените бракове пък е още по-трудно и тогава българският често остава на заден план. А и нашият език е сложен за научаване, особено в сравнение с английския, който по-лесно излиза” от децата, затова и английският лесно измества българския.

За да не се случи това и в нейното семейство, Зорница Иванова започва да търси български детски книжки, които да чете на малката си дъщеря, но се оказва трудно да ги намери зад Океана. Тогава й хрумва идеята да внася детска литература от България и да я разпространява сред сънародниците ни, включително в българските неделни училища. Създава и блог, в който пише на теми, близки до родителите на българчета в чужбина. Но тъй като все повече носталгията я „дърпа” към родината, преди две години тя се завръща със семейството си – за да потопи децата си в българската културна среда и за да продължи просветителската мисия зад граница, този път чрез свои книги. Така се ражда феята Розичка – закрилничка на българчетата по света, която живее във вълшебния град Феерия в къщичка с градина с български билки и цветя. Всеки ден феята отваря вълшебната си книга „Новинарник”, в която чете новините за децата по света, и ако някое от тях се нуждае от подкрепа, му отива на гости.

В книгата „Мая и концертът на талантите” феята Розичка посещава Мая, която живее в Чикаго, и трябва да участва в училищния концерт на талантите – разказва писателката. – С помощта на феята момичето успява да повярва в силите си и да организира приятелите си да изтанцуват едно българско хоро. По този начин покрай историята на Мая говорим не само за вярата в себе си, за куража, за лидерството, но и научаваме интересни неща за българските народни танци и носии. В „Ели и тайната тетрадка” пък феята Розичка отива на гости на Ели, която току-що се е преместила в Бремен и все още няма приятели в новото училище. Въпреки че говори добре немски, момичето се притеснява да изказва мислите си и постоянно се пита дали постъпва правилно. Оказва се, че тази ситуация е близка до сърцата не само на децата, но и на много възрастни, когато се налага да сменят средата. И тъй като Ели се чувства неуверена и самотна, с помощта на феята Розичка тя успява да се разкрие пред съучениците си, организирайки готварско парти с български манджи, на които я е научила баба й. Ели събира рецептите си в тайна тетрадка и мечтата й е един ден да си има ресторант.


Писателката често пътува, за да представи своите истории и герои, и където и да отиде – у нас или зад граница, неминуемо я посрещат въодушевени, умни и любопитни малчугани с много въпроси. Винаги ме е изненадвало колко открити са децата и колко лесно влизат в диалог, когато историята ги заинтригува, добавя тя.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15