Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Оптимистични прогнози за икономиката и запазване на ключовата роля на образованието

Няма основания да се очаква икономическа криза в следващите две години. Ръст на икономиката, макар и забавен, се регистрира както в България, така и в Европа и САЩ. Но дори и да има нова криза, тя би отворила възможност за интересни инвестиционни решения. Тази оптимистична прогноза направиха водещи икономисти и анализатори в рамките на десетото издание на форума „Шумът на парите“

Българският бизнес обаче е изправен пред ключово изпитание – недостиг на работна ръка. Наблюдава се липса както на висококвалифицирани кадри, така и на такива със средна и ниска квалификация. Работодателските организации отдавна настояват за по силна връзка между икономика и образование. Знанието за ключовите умения, нужни на хората през ХХІ век, би насочило образованието в посока, която да бъде от полза както за бизнеса, така и за бъдещите участници в пазара на труда.

На настоящия етап една от превантивните мерки за запазване на качествените служители е работодателят да им покаже, че са уважавани, а резултатите от тяхната работа са видими и помагат за развитието на компаниите, в които работят. По думите на Стефи Андреева – ръководител отдел „Транспорт и логистика“ в Центъра за споделени услуги на американска компания, занимаваща се с покупко-продажба на зърно, добрите служители търсят също позитивна атмосфера и сплотен екип, който да им даде възможност да бъдат полезни с онова, което могат. Според нея, работодателите трябва да са наясно, че макар сега служителят да е удовлетворен от позицията, която заема, след година или по-малко, това може и да не е така, тъй като хората променят своите интереси. Затова е изключително важно служителят да бъде поощряван, а уменията му да бъдат развивани.По време на дискусия в рамките на форума „Шумът на парите“, специално внимание бе отделено на значението на чуждите езици за намиране на добре платена работа. Всеки език е богатство, смята учителят по китайски език Доника Лулева, но истината е, че английският вече е нещо, без което не може. За сметка на това хората, които владеят източни езици, са единици, а значението на тези страни за икономиката и бизнеса ще става все по-голямо.

Ключов фактор за развитието на едно дете от ранна възраст е неговото желание да върви напред, но е важно как ще бъде поощрено то от семейството. Създателят на известна у нас платформа за видеоуроци Дарин Маджаров сподели, че никога не се е задоволявал само с наученото в училище, а винаги е търсел нещо допълнително, участвал и печелил множество състезания, и през цялото време е чувствал подкрепата на своето семейство. Дарин признава, че макар да получава образованието си в чужбина, винаги е мечтал да се върне и да приложи на практика наученото у нас.

СнимкаЗа мен няма по-важна тема от тази за образованието, защото аз искам да живея сред колкото се може повече щастливи хора в България, сподели той пред Радио България. Щастливи са онези, които по свой начин постигат успехите, които са си пожелали. Един човек обаче може да ги постигне само ако има нужните умения, които получава чрез образованието.

Маджаров признава, че идеята за видеоуроците му хрумва, докато е на докторантура в Белгия. Тогава сестра му често звъни, за да и обяснява по телефона различни неща по математика и физика. В един момент еднаквите въпроси стават все повече и той осъзнава, че сестра му бързо забравя онова, което ѝ е обяснил. Тогава решава да записва всичко на видео, което тя да може да гледа винаги, когато пожелае. Скоро обаче започва да получава съобщения от нейни съученици, които му благодарят, че е обяснил уроците им разбираемо и те са успели да ги научат. Дарин разбира, че това, което прави, е изключително полезно и се връща в България, където основава своята компания, в която днес работят над 130 души, създали над 14 000 клипа с уроци и тестове по всички предмети от І до ХІІ клас. Успешно реализираната идея е пример за ключовата роля на образованието, за израстването на бъдещо поколение от успешни, талантливи и будни българи, които ще променят негативните тенденции на пазара на труда, на които сме свидетели днес.

Снимки: profit.bg

Още от категорията

„Зелена сделка“ или не

Планът на Европейската комисия за ограничаване на глобалното затопляне и превръщането на Европа във въглеродно неутрален континент до 2050 г. по силата на Парижкото споразумение (т.нар. „Зелената сделка“) не се посрещна с възторг от..

публикувано на 25.02.20 в 12:52

Волтова дъга в българската енергетика

Българската енергетика отново е в центъра на вниманието на политическите сили, професионалните среди, медиите и широката общественост. Премиерът Бойко Борисов е против „Зеления пакт“ на ЕС и за запазване на въглищните електроцентрали за..

публикувано на 14.02.20 в 11:24

Закупуването на нов автомобил – все по-достъпно в България

Тези дни агенция БГНЕС съобщи, като се позовава на данни от Пътна полиция и вносители на автомобили, че настъпва промяна в нагласите на българина по отношение на закупуването на нов автомобил. Това все още се случва със слаби темпове и от гледна..

публикувано на 12.02.20 в 13:40