Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарените внимание и време осветяват Великденските празници

Младият Кирил Балдев и неговите благотворителни инициативи

Пенсионерите в България са малко над 2 млн. души, а средната пенсия към момента е 198 евро. Но истината е, че огромен процент от българските пенсионери живеят с по-малко от половината на тази сума. Голяма част от тях са съсредоточени в западащи в икономическо отношение райони, където не са рядкост селата с население под 20 души.

Днес обаче ще оставим настрана политиката на държавата спрямо възрастните хора, за ви срещнем с Кирил Балдев – един младеж с голямо сърце, който е само на 17, но се занимава с благотворителни инициативи вече 4 години. Събирал е и дарявал книги, инициирал е базари, набирал е средства за пострадала в катастрофа съученичка, а последните му две инициативи бяха насочени към пенсионерите и самотните хора.


За Коледа успяхме да подпомогнем хора от 10 села – разказва Кирил. – Всеки пенсионер получи по една торбичка с хранителни продукти от първа необходимост. За Великден също реших да стартирам кампания, нарекох я „Козунак за всеки пенсионер”, защото смятам, че и в този ден трябва да се сетим за онези възрастни хора, баби и дядовци, които са социално слаби и самотно живеещи. Отначало бяха 10 села в Северозападна България, бяха предвидени 360 пенсионери, но се получи голяма вълна от подкрепа и реших да включа още 10 села от община Родопи, така че раздадохме повече от 700 козунака.

Младият човек успява да „зарази” близки, приятели, съученици и съвсем непознати хора с каузите си и все повече българи стават част от благотворителните му идеи. Защо е избрал да помага точно на пенсионерите?



Избрах пенсионерите, защото смятам, че на тях до някаква степен не им се обръща внимание, не им се дава такава голяма подкрепа, и то наистина с любов
– отговаря Кирил Балдев. – На тези хора трябва да се помага. Смятам, че когато човек прави добро, не трябва да е само един или два пъти в годината, трябва да е целогодишно. Така че бих искал да призова хората да правят добро не само по някакви поводи и празници. Трябва да им идва отвътре, да е от сърце. Има какво да научим от тези възрастни хора, защото все пак те са останали в България, работили са толкова години. Можем да научим много истории за България от тяхното време, а и има какво да вземем от тях като пример. Пенсионерите за мен са важни, защото благодарение на тези хора България се е изградила и съществува.

Следващата благотворителна инициатива на Кирил ще бъде на рождения му ден – 23 май. Тогава той ще обяви новите кампании, ще разкаже повече за идеите и за самия себе си. Помолил е всички гости да донесат по една нова книга, които ще бъдат дарени на читалища в нужда. Кирил споделя и защо му носи истинско удовлетворение да помага на хората:



Защото след това виждаш тяхната усмивка, благодарността, оставяш частица от живота си в техния живот и те наистина ще те помнят с добро. Това са хубави неща, които човек трябва да прави, защото трябва да остави нещо след себе си
– убеден е младият мъж.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Втори ден на консултации при президента за съставяне на нов кабинет

На втория ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изрази увереност, че е възможно да има кабинет в рамките на новото Народно събрание. Той аргументира..

публикувано на 25.06.24 в 14:02

Кремълската дезинформация е сред главните инструменти за вътрешнополитическите процеси у нас

Последните избори преминаха под сянката на кремълската дезинформация, която е един от главните инструменти за вътрешнополитическите процеси в страната ни, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов на кръглата маса “Изграждане на..

публикувано на 25.06.24 в 13:45
Андрей Янкулов

Нито една присъда по 57 ключови разследвания за корупция по високите етажи на властта през м.г.

2023-та е поредната година, в която корупцията по високите етажи на властта остава скрита, тъй като водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор, гласи един от изводите в Годишния..

публикувано на 25.06.24 в 13:41