Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурентните предимства на България на Балканите

Чуждестранните инвестиции формират 80% от българския БВП, казва икономистът Калоян Стайков

Снимка: БГНЕС

На фона на останалите балкански съседи България е едно добро място за инвестиции, смята старши икономистът в Института за пазарна икономика Калоян Стайков. А когато правят комплексната оценка за страната, инвеститорите са много добре информирани за всички положителни и отрицателни фактори в местната бизнес среда.


Чуждестранните инвестиции най-общо се измерват с два показателя, – обяснява Калоян Стайков. – Това са потоците чуждестранни инвестиции нещо, което най-често се коментира в медиите. Другият, по-важен индикатор, е размерът на чуждестранните инвестиции.  Когато искаме да разберем доколко интересът на чуждестранните инвеститори се привлича от една икономика или индустрия, трябва да се анализира по-скоро размерът на инвестициите, тъй като той е по-стабилният индикатор и в по-голяма степен отчита този инвеститорски интерес. Ако погледнем този размер, ще видим, че България се представя много добре в ЕС. Тя е на едно от челните места с над 80% инвестиции спрямо БВП.

До каква степен потенциалният инвеститор на Балканите се влияе от фактори като брой на населението, големина на пазарите и територията, каквито гиганти са например Турция и Румъния?

Много зависи от индустриите. Например, ако в малка страна има добре образовано население, с добро познание на езици, изнасянето на бизнес услуги, т.нар. аутсорсинг, може да е много по-добре застъпен при нея, отколкото в по-голяма държава с нискообразовано население.  Друг фактор е инфраструктурата- доколко наблизо има населени места, колко бързо може работната ръка да се придвижи, каква е гъстотата на населението и т.н. Всеки инвеститор се ориентира според специфичните фактори на своя бизнес. Що се отнася до пазара на труда, това е един от по-интересните проблеми. До 2014 година пазарът на труда у нас не се възстановяваше достатъчно бързо и изведнъж, в 2015-16 г., минахме в недостиг на квалифицирана работна ръка. Пазарът на труда се променя много бързо в малките, отворени икономики като България и тази динамичност, всъщност означава, че и бизнесът трябва да е доста по-гъвкав при взимането на решение за инвестиции.

Дали инвеститорите внасят в достатъчна степен ново ноу-хау или изнасят стари технологии?

Двете вървят ръка за ръка, казва Калоян Стайков. – Например, ако говорим сега за потенциалната инвестиция за нов завод на „Фолксваген”, това означава наистина, че новият инвеститор изнася към България производство, което вече не е рентабилно в други европейски страни. Но едновременно с това внася ноу-хау, как се правят тези автомобили, заедно с това и бизнес етика и т.н., все неща които няма как да добием без тази инвестиция.

Ако аз например съм инвеститор от средно предприятие и произвеждам авточасти, а вие трябва да ме убедите, че България е добро място за инвестиции, какво бихте ми казали?

Ниските разходи продължават да са сериозно предимство у нас,категоричен е икономическият анализатор. Заедно с тези ниски разходи обаче върви и сравнително добре образованата работна ръка. Но пак казвам, зависи от сектора. Предприятието трябва да я намери тази ръка, тя не е толкова лесно достъпна, както беше преди няколко години. Ниските данъци, лесното администриране, всички тези неща са основни плюсове при инвестициите и оперирането в България. Но това са по-скоро общите неща. В отделните сектори има различни допълнителни преимущества, като дългогодишна работа и опит в производство и търговия с големи международни компании.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рами Киуан

В Париж на олимпиадата Киуан победи поляк и ще се изправи срещу австралиец

Европейският шампион по бокс в категория до 75 кг Рами Киуан направи успешен олимпийски дебют и се прицели директно в златния медал на игрите в Париж 2024. В откриващия си мач от олимпийската категория до 71 кг националът от Червен бряг победи с..

публикувано на 28.07.24 в 16:11

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14