Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Музикант на годината – 2018“ – красив и вълнуващ празник

Симфоничният оркестър на БНР получи наградата на Министерството на културата

На вълнуваща церемония-концерт бяха обявени победителите в „Музикант на годината“ – една от най-популярните радиокласации у нас, създадена и ревниво пазена цели 28 години от водещите на предаването Allegro Vivace, програма „Хоризонт“ на БНР. Както е известно, победителите се определят единствено чрез вота на слушателите – най-голямата награда за всеки музикант.

На 8 май стотици почитатели на класическата музика и предаването Allegro Vivace се събраха в столичната зала „България“, за да аплодират своите избраници. Гала концерта откри пианистката Мила Михова, носител на приза „Млад музикант на годината – 2018“, която изпълни две клавирни миниатюри от Панчо Владигеров, писани в ранните му години. За трети път беше присъдена наградата „Олга Камбурова“, учредена в памет на дългогодишната водеща на Allegro Vivace. Възможността да направи записи за фонда на БНР получи младият тромпетист Георги Грозев. Младост, красота и любов към изкуството буквално бликаха от изпълнението на „Кварто квартет“ и „Вая денс студио“. Техният впечатляващ подход към класически произведения от различни епохи им спечелиха наградата „Музикален проект на годината“. Още една категория, която „отваря врати“ към интегралните виждания за красиво и стойностно, е „Класика в другите жанрове“. Тази година победител в нея е кавалджията Недялко Недялков – солист на ОНМ на БНР, автор на музика, участник в знакови проекти, сред които „ГлоБалКан“, както и концерти и записи, организирани от големия европейски изпълнител и музикален ерудит Жорди Савал.

Недялко Недялков
Носител на наградата за цялостен принос тази година е диригентът Георги Димитров, за активна творческа дейност – оперната прима Габриела Георгиева, а ансамбъл на годината стана „Фортисимо“ от Бургас, с диригент Милена Добрева.

Ансамбъл на годината стана „Фортисимо“ – Бургас с диригент Милена Добрева
Голямата награда „Музикант на годината“ досега е печелена два пъти само от Райна Кабаиванска и Теодосий Спасов – отбеляза водещата на гала концерта (и на предаването) Ирена Гъделева. – Победителят тази година също я печели за втори път – маестро Найден Тодоров.

Найден Тодоров говори на церемонията след получаване на приза „Музикант на 2018 година“ от генералния директор на БНР Александър Велев
Найден Тодоров, от няколко години е главен диригент на Софийската филхармония – време, през което успя да преобрази музикалния живот в столицата, разбира се, в сътрудничество с екипа на този престижен национален музикален институт. Маестрото благодари и на СО на БНР, с който има прекрасно сътрудничество и не пропусна да благодари на оркестрантите, които, независимо от ниското заплащане, което получават, продължават да разнасят славата на българската музикална култура по света. Статуетката, изработена от скулптора Христо Илиев, беше връчена лично от генералния директор на БНР Александър Велев.

Снимки: Ани Петрова

Още от категорията

Б.Т.Р. зарадваха почитателите си с нов клип и европейско турне

Една от най-обичаните български рок групи − Б.Т.Р., ще направи серия от концерти в Европа. Виена, Мюнхен, Цюрих, Карлсруе, Майнц, Брюксел, Амстердам, Лондон, Франкфурт, Дъблин и Ливърпул са градовете, в които музикантите ще свирят през март и..

публикувано на 22.02.20 в 09:25

Балканско звучене и суинг се срещат в Strange Suite на Атешхан Юсеинов

Атешхан Юсеинов получава образованието си в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен. Отдаден на китарата, във времето той става популярен като част от фюжън формацията „Zone C“ (Зона Ц). Заедно с Петър Ралчев (акордеон) и..

публикувано на 22.02.20 в 09:00

Джаз академия в БНР

На 20 февруари от 19 часа в Първо студио на БНР е поредният концерт от поредицата „Биг бенд джаз академия“ − един от най-новите проекти на Биг бенда на БНР, започнал през януари 2019 г. „Джаз академията“ успешно изпълнява своята мисия да открива..

публикувано на 20.02.20 в 11:03