Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир насърчава родното производство

Снимка: saborbg.com

Под мотото „Българските храни от български суровини“ осмото издание на Националния събор на овцевъдите събира от 10-ти до 12 май, край Петропавловския манастир (близо до Велико Търново), над 200 изложители от цялата страна. Сред тях са фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, производители на био храни. В продължение на три дни ще има и занаятчийско изложение, кулинарни атракции, чевермета. Български фермери, преработващи собствено овче и козе мляко, ще продават на място продукцията си. За официалното откриване на събора на 10 май ще свири оркестърът „101 каба гайди”, а на следващата вечер, след народните хора и веселби, посетителите могат да видят мистични нестинарски изпълнения. В събора ще се включат Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” с три атрактивни спектакъла и Пътуващото читалище „Бащино огнище“ с беседи за българската история, хайдушки игри и образователно състезание за деца. На мащабния форум, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова култура, традиции, фолклор и занаяти, ще се включат и представители на браншови организации от 17 държави от Европа и Азия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25

Национално изложение на породата овце Ил дьо Франс се проведе в Сливен

Национално изложение на породата овце Ил дьо Франс се проведе на 14 и 15 юни в Сливен. Събитието беше открито от заместник-министъра на земеделието Деян Стратев, който напомни, че породата Ил дьо Франс е една от двете специализирани месодайни породи в..

публикувано на 15.06.24 в 15:52
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42