Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир насърчава родното производство

Снимка: saborbg.com

Под мотото „Българските храни от български суровини“ осмото издание на Националния събор на овцевъдите събира от 10-ти до 12 май, край Петропавловския манастир (близо до Велико Търново), над 200 изложители от цялата страна. Сред тях са фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, производители на био храни. В продължение на три дни ще има и занаятчийско изложение, кулинарни атракции, чевермета. Български фермери, преработващи собствено овче и козе мляко, ще продават на място продукцията си. За официалното откриване на събора на 10 май ще свири оркестърът „101 каба гайди”, а на следващата вечер, след народните хора и веселби, посетителите могат да видят мистични нестинарски изпълнения. В събора ще се включат Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” с три атрактивни спектакъла и Пътуващото читалище „Бащино огнище“ с беседи за българската история, хайдушки игри и образователно състезание за деца. На мащабния форум, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова култура, традиции, фолклор и занаяти, ще се включат и представители на браншови организации от 17 държави от Европа и Азия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер отива в Брюксел за лидерска среща на ЕС

За трайно уреждане на конфликта ще е нужен диалог между всички страни, се подчертава в заключителното комюнике подписано от 80 страни в Швейцария на международната конференция за мир в Украйна. В документа, подкрепен от мнозинството участници се..

публикувано на 16.06.24 в 17:33

Седмицата започва с горещи температури

В понеделник  ще е слънчево, след обяд над западните масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 35°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево. След..

публикувано на 16.06.24 в 13:44
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ не дава повече ключа от управлението на друга политически сила

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората бързо. Но само при вариант, в който направим правителство. Това обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в пострадалите от градушката села в област Велико Търново...

публикувано на 16.06.24 в 12:18