Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Марио Ангелов: „Музика за пиано” е прелюдия към предстоящия концерт на СО на БНР

Снимка: архив БНР

„Музика за пиано” е заглавието на програмата, която Марио Ангелов представя на 12 май, в Първо студио на БНР. Ще прозвучат произведения от Алфред Шнитке, Й. С. Бах, Хайдн, Моцарт и Бетовен. Пианист в Симфоничния оркестър на БНР близо три десетилетия, а от няколко години и продуцент на симфоничната музика в „Музикалната къща” на БНР, Марио никога не е прекъсвал соловата си кариера. По повод предстоящия си концерт, нашият колега сподели:


Първо искам да подчертая, че моят рецитал е замислен като своеобразна прелюдия към концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 17 май в столичната зала „България”. Диригент е Марк Кадин. Прекрасният виолончелист Атанас Кръстев ще изпълни Концерт № 1 на Шостакович. Останалите произведения ще прозвучат за първи път в България: „Тиха музика” от родения в Киев композитор Валентин Силвестров, сюита от музиката към филма „Дама Пика” от Сергей Прокофиев и сюита от филма „Мъртви души”, музиката е на Алфред Шнитке, преработката е на Генадий Рождественски, където солист съм аз. На 12 май, на матинето в БНР, също ще изпълня творба от Шнитке – Фуга из „Сюита в старинен стил за цигулка и пиано” (моя преработка за соло пиано). Някои от останалите произведения са считани за лесни за изпълнение дори от напредналите ученици в Музикалното училище, с изключение може би на „Хроматична фантазия и фуга” от Й.С. Бах, която пианистите наричат на шега „Проблематична фантазия и фуга”. Реших, че програма от красива музика, изпълнена в неделния ден, ще достави радост на публиката. Последното произведение е „Патетична соната” от Бетовен.

Сред основните линии, които Марио следва в работата си и на пианист, и на продуцент, е изпълнението на съвременна музика с акцент върху българската, независимо от лични предпочитания, нагласи и пр. Според него нашата музикална култура трябва да бъде съхранена, дори произведенията, които са от зората на професионалната музика в България и някои намират за недостатъчно добри. Това е част от нашата история и ние трябва да я запазим. Не бива да съдим, а честно да си вършим работата. В това отношение СО на БНР е своеобразен харддиск на творчеството от български композитори. Например през последния сезон сме записвали изключително произведения от наши автори, за да подновим стария фонд на радиото.

Марио Ангелов е завършил Националното музикално училище „Любомир Пипков” – първо в класа на Людмила Ченкова, а след това при проф. Николай Евров. На г-жа Ченкова дължа изключително много – казва пианистът. – Тя работи много упорито с мен, повтаряше ми, че поставяме основата, върху която аз сам ще градя. За мен това е най-честният подход - да научиш ученика сам да учи и да се развива. Благодарен съм и на проф. Мара Петкова, при която учих в Националната музиклна академия. Избрах я, защото знаех, че е ученичка на големия Клаудио Арау, не я познавах лично. След като завърших, продължих още години на ходя на уроци при проф. Петкова и мисля, че тогава получих истинското си образование - в това общуване с нея, вече като по-млад колега. През 1991 г. обявиха конкурс за пианист в СО на БНР и оттогава съм част от този оркестър, което намирам за късметлийско стечение на обстоятелствата, защото никога не замръзнах в развитието си. А продуцирането на симфонична музика, работата с партитури на мащабни произведения, обогатява и вдъхновява неимоверно много.

Почитателите на класическата музика, които искат да чуят програмата „Музика за пиано” на 12 май, могат да получат покани от бюро „Информация” в БНР. Концертът е от 12 ч.


Още от категорията

Васко Василев свири Вивалди под върховете на Пирин

Въпреки пандемията, Васко Василев дойде от Валенсия до България, за да свири под върховете на Пирин „Зима” от „Годишните времена” на Вивалди , пр едаде БТА.  Изпълнението е по повод Световната купа в гигантския слалом за мъже на 27 и 28 февруари и..

публикувано на 26.02.21 в 20:06

Пианистката Дора Делийска ще изпълни българска музика по телевизия ARTE

На 26 февруари, от 20 ч. българско време, Дора Делийска ще участва в епизод на предаването Europe@Home на телевизия ARTE – европейски телевизионен канал за култура. Идеята на тази поредица е в 27 вечери да бъдат представени 27-те държави-членки..

публикувано на 25.02.21 в 18:12

Диригентът Саша Гьотцел представя виенска музика със Софийската филхармония

В предстоящия концерт на Софийската филхармония /25.02/ ще чуем произведения от австрийски композитори, представители на различни епохи - Концерт за пиано и оркестър № 17 в сол мажор от Моцарт и Симфониета за камерен оркестър, оп. 23 от Александър..

публикувано на 23.02.21 в 10:41