Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13-годишният Ангел помага на деца с тежки заболявания

Момчето дарява видеоигри за детските отделения в България

Десислава и Димитър са собственици на малка българска компания, занимаваща се с производство на спални чувалчета, специално създадени за нуждите на родилните отделения в болниците. Преди година те стартират инициативата „Чувалче с кауза”, и до този момент са дарили над 3 хиляди чувалчета на 45 родилни отделения в 31 български града.


Неизменен помощник във фирмата през ваканциите е 13-годишният Ангел. Запален геймър, той случайно попада на една история, която изцяло променя разбирането ни за видеоигрите.


Гледахме един репортаж – спомня си Десислава. – Там се разказваше за деца, на които им се налага да прекарват дълго време в болниците – с онкологични заболявания, които претърпяват вливания, деца с трансплантации. И се оказа, че играенето на видеоигри в болницата не само ги разсейва и забавлява, но има и чисто терапевтичен ефект. След като видя този репортаж, Ангел се впечатли изключително много и каза, че най-малкото, което може да се направи, е и децата в България да имат възможност, когато не са вкъщи, да играят с надеждата, че по този начин ще оздравеят по-бързо.

За броени часове каузата Game on („Всички сме в играта”) получава огромна подкрепа не само от деца и родители, но и от разработчици на игри.


Хората реагираха мигновено, ежедневно получаваме десетки игри, така че смятаме, че инициативата на Ангел наистина получи смисъл и за самия него, което беше много важно, а и за нас
– подчертава Десислава. – Искахме с тази кампания да направим обществото съпричастно, да се говори за тези деца. Помолихме, който има игри за PlayStation 4 и иска да се раздели с тях, да ги дари за каузата. Поставили сме си за цел до 1 юни да осигурим игри на четири болници. Първа ще бъде болница „Лозенец”, където има отделение за трансплантирани деца. След това и трите големи онкологични болници в София, Пловдив и Варна.

Вече са готови и „гейминг-станциите” – изработени по поръчка подвижни колички на колела, на които ще бъде инсталиран телевизор с конзола с различни игри, два контролера, слушалки и мобилен Интернет. Игрите ще са направени така, че с детето ще могат да играят още няколко деца или неговите родители.


Вярвам, че е важно повече хора да научат за това, дори и да не се включат в кампанията, защото обществото трябва да говори за тези деца. В тази сериозна битка в своя живот те имат нужда от подкрепа, а и от мъничко радост, която ние много бихме искали да им доставим, давайки им възможност да изкарат по-леко и по-забавно времето, докато са в болницата
– казва Десислава.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Продължават гърмежите в Елин Пелин, в складовете е открита трета жертва

Продължават гърмежите край гара Елин Пелин, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Тежко оборудвани специалисти са влезнали в 6-ия склад на фирма "Енигма" и са обезопасили не взривена пиротехника. При огледа край входа е открит труп, който не е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11
Награждаване във Велдховен

Нaционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05