Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Село Баня – история и СПА в подножието на три планини

СПА бизнесът в туризма отбелязва впечатляващ възход и добива огромна популярност сред туристите в десетки страни. България се оказва доста надарена от природата в това отношение, тъй като е в челната европейска тройка по брой на изворите и изобилието на минерални води. Малкото и не особено популярно доскоро, село Баня (около 3 хил.души) в Югозападна България е прекрасен пример в това отношение. Всъщност самото му име говори коя е неговата най-голяма забележителност.

То се намира в Разложката котловина, в подножието на три прекрасни български планини – на изток са красивите Родопи, на север е най-високата ни планина Рила, на юг е величественият Пирин. В Баня има 72 минерални извора с температура на водата 58 градуса, много от които оценени по достойнство и ползвани за тонус и здраве още от древните траки и римляни. Но природното национално течно богатство е все още недостатъчно използвано.

Бизнесът с минерална вода започна сравнително отскоро да се развива в този край и той постоянно се разраства както като места за настаняване, така и по отношение на използването на здравословната минерална вода. Това в крайна сметка означава и повече работа и препитание за много от местните жители.


Засега хотелите не са много – около 20, за разлика от отстоящото само на 5 км световноизвестно градче Банско и неговите близо 100 хотела и над 70 км ски писти, на които се организират и състезания за Световната купа. На практика тази близост е една изключителна възможност за двете населени места да предлагат още по-атрактивни оферти на своите гости – комбинация между зимни спортове и рехабилитационни водни процедури. Към това се добавя и сравнителната близост на двете курортни селища до София – само 150 км отстояние от столицата, 100 от които автомагистрала.  Да не говорим, че съседните Северна Македония и Гърция са дори още по-близо, което личи и по регистрационните табели на многобройните автомобили, паркирани пред хотелите.


Прекрасен символ на село Баня е запазената стара Римска баня, построена в типичен стил – ред камъни, три-четири реда тухли. С малки отвори на свода и светилник с комин над него, тази къпалня е строена през времето на Римската империя.


От времето на турското владичество пък е останала т.нар. Турска баня.


Тези постройки, както и други намерени археологически доказателства, говорят, че село Баня е с много стара история и традиции в балнеологията. Минералната вода в село Баня е известна със своите лечебни свойства. Ако имате стари травми – счупвания, изкълчвания, натъртвания, със сигурност ще можете да си направите следоперативна профилактика. Минералните води в Баня лекуват и различни кожни болести и възпаления – правят кожата здрава, красива и сияйна, а СПА процедури – сауна, парна баня с хамам и ледено ведро спомагат още повече за това да се чувстваме красиви и уверени.


Минералната вода, освен за бани и процедури, може да се използва и за питейна балнеотерапия на заболявания най-вече на стомашно-чревния тракт, черния дроб, жлъчна и бъбречна отделителни системи. На много улички в селото има свободно течащи чешми с минерална вода, откъдето всеки може да си напълни и отнесе със себе си безплатно съд с топлата лековита течност.

Улична чешма с минерална вода
Туристическите професионалисти от региона и местните жители са на мнение, че големият бум на с. Баня като туристически СПА център тепърва предстои. Досегашното развитие на бранша е само възходящо и неслучайно в различни части на селото могат да се видят многобройни строежи на нови хотели и апарт-комплекси. Въпреки лекия спад, очакван в туризма в България през тази година, тук цари по-скоро оптимизъм. Причина за това са почти пълните хотели, дори и в настоящия „нисък сезон“. За лятото прогнозите са още по-добри, дори се смята, че ще има недостиг на свободни хотелски стаи.

Снимки: Владимир Събев и архив

Още от категорията

Спад на туристите в България

В първия летен месец, на фона на извънредната епидемична обстановка заради коронавируса, в България са функционирали общо 2030 туристически обекта ˗ хотели, мотели, къмпинги и др. места за краткосрочно настаняване. По данни на НСИ, в..

публикувано на 10.08.20 в 19:14

Приключения и адреналин - в основата на нов проект в Белоградчик

Развието на регионалния туризъм стои зад замисъла за откриването на приключенски център в Белоградчик. И макар да е съвсем нов, той вече разполага с богат арсенал от развлечения.  “Една седмица в най-красивото място на България не е достатъчна – един..

публикувано на 09.08.20 в 07:05

Нужно е да се популяризира културно-историческото наследство по морето

Вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова е разгледала в Поморие тракийска култова сграда „Хероон“ от ІІ-ІV в. , информира пресцентърът на ведомството. След като се е запознала със сградата, разположена под могилен насип в местността..

публикувано на 08.08.20 в 13:20