Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната агенция за българите в чужбина отличи „Българка на годината – 2018“

Хореографът Иринка Гочева: Хорото за мен е като опиат. Днес ние имаме нуждата да сме заедно и да се държим за ръце.

Снимка: БГНЕС

Сред православните икони прави впечатление една светица, изобразявана винаги с народна носия, това е Злата Мъгленска. Живяла е през 18 век в малко българско село край Мъглен, на територията на османската империя и не склонила да се отрече от християнската вяра, с която е закърмена. Била е красива, скромна, благочестива и непоколебима. За десета година Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) връчи отличието „Българка на годината“ на името на Света Злата Мъгленска.

Номинирани, като признание на работата им в посока опазване и разпространение на българския език, култура и традиции, тази година бяха пет българки, живеещи в чужбина: Дорис Ернандес-Дукова от Богота, основател на българо-колумбийската организация „Алианза“; Иринка Гочева, преподавател по български фолклор в Чикаго, САЩ; оперната певица и член на Клуба на българските жени и семейства в германския град Хамбург Людмила Георгиева; Светла Кьосева – директор на българското училище в унгарската столица Будапеща и директорката на Болградската гимназия „Георги С. Раковски“, Украйна – Снежана Скорич. За носител на приза „Българка на годината“ тази година журито избра Иринка Гочева.

Тя е жена с изключителен магнетизъм. Казва, че като чуе гайда и кавал, сърце не я сдържа да стои на едно място и заиграва. Това е нейният живот – непрекъснато движение. Повече от 15 години Иринка Гочева мотивира над 70 българи на възраст от 5 до 55 години да танцуват часове наред, след края на работната си седмица, увличайки в магията на българския ритъм и американските си приятели. Тя е създател и художествен ръководител на един от най – големите български танцови състави в Северна Америка – фолклорен ансамбъл „Хоро“, и на детската фолклорна формация „Хорце“ към българското училище „Джон Атанасов“ в Чикаго. Твори и режисира професионални хореографски композиции, с които танцьорите участват във всички значими събития, организирани както от българската общност в Чикаго и региона, така и в международните фестивали в САЩ и Канада. Отскоро тя пренася своите педагогически умения на хореограф и във Флорида, където преподава фолклор в българското училище в град Сарасота. Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев я определя като един от лидерите на българската общност в Чикаго и Средния Запад на САЩ.

Народните песни, танци и обичаи са нашата идентичност, онези видими или невидими нишки на българското ДНК, което ни сродява през всички морета и на всички континенти, и което по особен начин се родее с нашата вяра, изтъкна вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си към носителката на приза „Българка на годината“. С много вълнение Иринка Гочева прие тази награда. Сподели, че след първоначалното объркване  от новината, си е казала: Браво! Браво на хората от българската общност, чиито заряд и жажда за сценична изява я мотивират да прави чудеса:


Тази награда за мен е високо отличие, което приемам не лично, а споделям с всички около мен – семейството ми, с цялата българска общност, и ще продължавам със същия ентусиазъм и отговорност да умножавам хората, които харесват българския фолклор, танц и обичаи, и да запазвам българската традиция.

Създаденият от Иринка Гочева ансамбъл „Хоро“ съществува вече 16 години. Началото поставят със съпруга ѝ Тодор Гочев и още петима ентусиасти, а в момента има основен състав от 70 души. Ритъмът и танцът са едно цяло и когато сме на хорото ние усещаме как енергията преминава по ръцете ни. Това се чувства особено от хората, които жадуват да танцуват хоро,– казва Иринка Гочева и допълва – Хорото за мен е като опиат. То е нещо, което в миналото ни е крепяло, а в днешно време ние имаме нуждата да сме заедно и да се държим за ръце. И да не забравяме откъде сме и какви са нашите корени.

Влизайки в залата за репетиции, танцьорите от ансамбъла сякаш се връщат в родината.

Аз го усещам като върховно чувство. Винаги съм имала в душата си голяма носталгия към всичко българско. И точно влизането в залата ме разкрепостява изцяло- забравяме какво е около нас и се отдаваме изцяло на това, което правим. Българският танц и музика ме зареждат и ми дават сили да мога да продължавам да живея като емигрант. Защото не е лесно в чужбина. Целият ансамбъл – и малки и големи – сме си създали една малка България там, и това е прекрасно.

Иринка Гочева определя себе си като традиционалист по отношение интерпретацията и представянето на българския фолклор.

Мисля че трябва да се запазва, а не да се преработва до такава степен, че да се изгуби българското, същината на фолклора. Между другото, именно това се харесва в чужбина. Много внимателно трябва да се работи с българския танц, българската песен и фолклор, за да може да се запазят за поколенията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България изпраща 46 спортисти в Париж за Олимпиадата

Общо 46 спортисти са включени в Българската делегация на Олимпийските игри в Париж, които започват на 26 юли, съобщи БОК. Знаменосци са боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. Освен спортистите за Париж пътуват още 40 треньори и 13..

публикувано на 22.07.24 в 11:56

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50