Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добре дошли в Средновековието!

Фестивал на средновековните традиции, бит и култура в Мездра

10
Снимка: Венци Кръстев

Наричат Мездра „град, родéн от историята”. На това място в Северозападна България някога (ІV хилядолетие пр. Хр.) е съществувало укрепено селище, на мястото на което по-късно е издигната крепостта „Калето”. Днес тя е реставрирана и консервирана, а около нея е изграден археологическият комплекс „Калето”. Там, от 16 до 19 май, ще се проведе петият Фестивал на средновековните традиции, бит и култура, организиран от управата на комплекса, община Мездра и Сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции „Авитохол” в гр. Варна.Идеята се зароди преди четири години с цел да се популяризира комплексът и да се привлече вниманието на широката общественост
– казва Йордан Манчев, част от PR екипа на община Мездра. – И интересът към обекта се засилва не само през фестивалните дни. За първи път тази година имаме партньорство с колеги от Румъния, от гр. Добрословени, които ще бъдат наши гости, а ние ще посетим техния фестивал през август. Те ще представят късната античност и времето на римската епоха.


Участници от цяла България ще се включат в зрелищни възстановки и ще покажат бита, традициите и ритуалите на нашите предци – готите; облеклото, защитното и нападателно въоръжение и снаряжение на българите от ранното средновековие, както и техните временни жилища – юрти; бойните практики и умения; военното дело на българите от Средновековието; рицарите по нашите земи; дългогодишните противници на българите на бойното поле – ромеите. Сред програмата на четиридневния фестивал са също прожекции на филми от средновековни и римски фестивали, провеждани в България и Румъния.


В рамките на фестивала ще се дегустира средновековна храна, благодарение на Петя Крушева, която ще приготви уникални средновековни вкуснотии
– разказва още Йордан Манчев. – Ще може да се опита и традиционната алкохолна напитка „медовина”. Всеки ще може да си отсече монета и да наблюдава изработването на късноантични и средновековни накити по автентични образци.


Ще може да се запознае със средновековните танци и, разбира се, да участва в тях, да наблюдава битките на войските и да изпробва тяхното въоръжение и снаряжение. Една от най-сериозните атракции, които ще бъдат представени в археологическия комплекс, е битката за моста, когато ще пресъздадем как някога са се опитвали да превземат нашата крепост.


Обучение на младежи и деца в стрелба с лък, демонстрация на възможностите на средновековните оръжия, неповторимата атмосфера, наситена със стара музика в изпълнение на групите „FREIJA” и „KsANa“, ярките и пресъздадени в най-малки подробности костюми – това са нещата, благодарение на които посетителите ще се потопят в историята и ще се докоснат до бита и културата на обществата, населявали крепостта в различните епохи.


С всяка следваща година интересът към комплекса и към дейностите тук се увеличава. Последните няколко издания на фестивала бяха посетени от повече от 5 хиляди души всяко. Тази година имаме сериозни заявки за 8-9 хиляди гости в рамките на четирите дни. Разнообразието, което представя фестивалът, и богатата програма неминуемо предизвикват интерес на все повече хора, а фактът, че фестивалът се провежда за пета година и вече е не два, а четири дни, е доказателство за това – отбелязва Йордан Манчев.

Снимки: личен архив


Галерия