Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотнишкият водопад привлича артисти на нестандартен фестивал

Мартин Димов за фестивала „Завръщане“: Изкуството трябва да е в полза на общността

Мартин Димов е вокал на група Стокхолм и вярва, че изкуството трябва да носи послание на публиката. Затова преди няколко години започват благотворителна кампания за събиране на средства на техните концерти за Фермата – приют „Приятели на четири крака” в с. Хотница, откъдето идва и намерението за организиране на концерт в селото. 


Решихме да го направим на 18 май 2018 година. Отидохме, сковахме си сцената, намерихме си озвучаване. Получи се един много хубав концерт. Оттам се зароди идеята за следващото събитие, което ще е тази година, нарекохме го „Завръщане“ – разказва Мартин Димов. Най-важното при „Завръщане“ е, че това е фестивал на самоорганизацията, т.е. публиката и артистите могат да участват заедно. Всеки може да се запише, няма такси за участие. До края ще могат да се включват хора, ако имат да представят поезия или нещо друго. Музикалната сцена е запълнена, но и някой от публиката може да се качи и да представи нещо, ако има останало време. Желанието ни е идеята за самоорганизацията, за помагане на българското творчество и на българското село да започне да се разраства.

Фестивалът не разчита на спонсори, както и артистите на хонорар. Според Мартин Димов в творчеството няма място за пресмятане на печалба. Парите са средство и те идват след добре свършена работа. Артистите и хората, които се занимават с всякакъв вид изкуство, трябва да поставят изкуството си на първо място и да не мислят за никакви пари – твърди вокалът на „Стокхолм“. Посетителите също няма да плащат вход, а събраните приходи от тениски и дискове ще бъдат дарени в полза на фестивала. Красивата природа и забележителности на Хотница са известни на пътешествениците в България и отстоят само на 20-тина километра от Велико Търново. Гостите на „Завръщане“ ще могат да къмпингуват в красивата местност, да се разходят по Хотнишката екопътека, която води до водопад Кая Бунар, затова са предупредени да си носят удобни обувки.


„Всички артисти на село” е един от лозунгите на фестивала.

Аз лично съм на мнение, че артистите трябва да се завърнат, ако изобщо са си тръгвали, към творчеството – поясняваДимов. – А природата е най-големият творец, т.е. контактът с природата ще вдъхновява артистите за творчество и едновременно ще се вдъхновяваме взаимно с публиката и с местните хора.

На второто издание на „Завръщане“ ще присъстват художници, писатели, комедиант, рок групи, рапъри. Част от имената в програмата са KOPRIVA, STOKHOLM, Бил Ка, Стоян Николов – Торлака, ПЧЪ, Група за изворен Фолклор „Сполука” от с. Пушево, Георги Кючуков, Моро, Свободен Рап Колектив и Хотнишките баби. Целта на фестивала не е печалба, а развитие, затова краткосрочната цел на организаторите е да надградят миналогодишното издание.

Дългосрочната е да се разрасне на повече места, т.е. в други райони дали селски, или малки градчета, и да покрием цяла България. Да стане нещо като движение, не поставям граница– посочва Мартин Димов. Това е много важно нещо, още по-важното е, че нямаме зависимост от спонсори. Ние разчитаме един на друг и по този начин се самовъзпитаме да действаме заедно като екип, възпитаваме се на действие. Това на нас- българите, малко или много, ни куца екипната работа и да действаме безкористно. Истинският артист трябва да е свързан с публиката си органично. За нас като творци това е най-важното и това ще развиваме – човечността, сърдечността и контакта с хората. Така че музиката и изкуството да е в полза на общността.

Второто издание на „Завръщане“ ще се проведе на 18 и 19 май в с. Хотница от 13 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38