Евроизбори 2019: Кампанията за евроизборите навлезе в последната си фаза

Снимка: архив

Изтеклият уикенд бе последен от кампанията за изборите за български евродепутати на 26 май. ГЕРБ проведе централното си събитие в София с участие на кандидата за председател на ЕК Манфред Вебер от Европейската народна партия. След като увери, че Вебер може да разчита на сигурна подкрепа от евродепутатите на ГЕРБ и СДС, премиерът Борисов изтъкна, че София ще очаква от ЕК подкрепа за получаването на средства от кохезионните фондове, за изграждането на газов хъб на българска територия и за приемането на България в Шенген.
И в последните си изяви сред избирателите БСП не изневери на агресивния тон към управляващите. Водачът на изборната листа на „БСП за България” Елена Йончева заяви в Казанлък, че ГЕРБ продава България, а лидерът на БСП Корнелия Нинова, че единствената цел на премиера Борисов е да остане до избирането на следващия главен прокурор, за да може да си гарантира безнаказаност след това.
Представителният екип на ДПС за евроизборите посети почетния председател на движението Ахмед Доган, чието участие в публични събития през последните години е голяма рядкост. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова на 26 май избирателите на движението да са единни, такива каквито бяха преди 30 г. , когато излизаха на протести.
От „Демократична България“ изтъкнаха, че битката на изборите на 26 май не е за един-двама или трима евродепутата от тази коалиция, а за осигуряването на алтернатива на двуполюсния модел, който с посредничество на ДПС разиграват двете партии – ГЕРБ и БСП.
Социологическо проучване на „Барометър България” показва, че с най-големи шансове да изпратят депутати в Европейския парламент си остават ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО. Има обаче висок дял колебаещи се избиратели, който би могъл да повлияе върху крайните резултати в изборния ден. На въпроса „Ще гласувате ли на изборите за Европейски парламент на 26 май?” 33,8 % заявяват, че със сигурност ще гласуват, 36,5 % се колебаят, а 29,7 на сто твърдят категорично, че няма да гласуват.Още от категорията

Христо Панчугов

Смяна на министър засенчи политическите декларации за новата парламентарна сесия

Ден след откриването на новата парламентарна сесия, състояло се на 15 януари, реакциите в медиите и публичното пространство на България по повод събитието показват, че обявените от политическите сили намерения за идните месеци са засенчени от..

публикувано на 16.01.20 в 10:57

Парламентарните сили обявиха намеренията си за новия политически сезон

В началото на новата пленарна сесия основните парламентарни групи излязоха с политически декларации за приоритетите си през 2020 г. От ГЕРБ предупредиха, че вътрешните и международни напрежения в началото на тази година налагат да се проявява воля за..

публикувано на 15.01.20 в 13:53

Политиката на ЕС за Косово – в контекста на европерспективата на Западните Балкани

На фона на въпросителните около старта на преговорите за членство в ЕС на държави като Албания и Северна Македония, някак далечна изглежда и европейската перспектива за Косово. Тази страна от Западните Балкани също е с амбиция да стане член на ЕС,..

публикувано на 15.01.20 в 12:12