Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картините от вълна на Радинка Стефанова

Радинка Стефанова е самоук творец. Преди три години попада на видео уроци в Интернет за направата на различни изделия от вълна и започва да изработва домашен декор – феи и хралупи за котки. Не след дълго прави първи опит да сътвори картини от вълна и те се превръщат в нейната визитна картичка.

Техниката е позната на българите от много векове. Тя е два вида – мокро плъстене, при което се използва вода и сапун за създаване на изделието, и сухо плъстене или иглонабиване, което е фиксиране на влакната с игла. Но методът, по който аз създавам картините, не е нито едното от двете, а по-скоро представлява живопис с вълна, при която влакната се налагат едно върху друго, като единственото, което задържа картината да не се размести, е стъклото, което притиска влакната – разказва за тънкостите на работата си Радинка Стефанова.

Процесът на създаване на картините е трудоемък. Започва се с полагане на много фин плат върху основата и вече върху него се наслагва пласт след пласт вълна с различна дебелина. Започва се от фона, следват обектите на заден план и последни се правят тези, които ще бъдат най-отпред. Радинка споделя, че харесва този метод, защото е възможно да се правят корекции и ако някъде нещо не се получи добре, винаги може да се отдели съответната част и да се направи отново. Има обаче и трудности:

Доста трудно е да се хване посоката на влакната, защото ако бъдат поставени по неподходящ начин, ефектът няма да е този, който искаме да постигнем – обяснява Радинка Стефанова. – Посоката на влакното е много важна при лицата и телата, защото иначе изражението и извивките не изглеждат естествени, а козината на животните изглежда разрошена.

Когато това е спазено, великолепните картини от вълна заживяват свой живот – живи, изразителни, сякаш непипнати от човешка ръка. Поразява и разнообразието от теми, в които твори майсторката – хора, животни,  пейзажи, цветя. Признава, че няма любими мотиви, но има любими теми.

Малкият принц ми е любима тема, както и картините с послание, които те карат да се замислиш. Една такава за мен е картината с ангелските крила, символ на майчината любов. Съществува подобна творба, рисувана с бои и много ми хареса като я видях – казва Радинка Стефанова. – Аз лично я тълкувам по следния начин: това е един ангел, който е слязъл на Земята и е откъснал крилата си, изоставил ги е, за да отиде при децата си и да се грижи за тях. Това е от картините, в които намирам дълбок смисъл.

За Радинка Стефанова е много важно изображенията да носят нещо лично. Много държи всеки да почувства, че картината е неговата, а най-голямата радост е, когато човек хареса това, което види.

Много малко са хората, които изработват такива неща, не се споделя опит в България, което не е добре – смята обаче Радинка Стефанова. – Има хора, които проявяват интерес, но просто няма към кого да се обърнат с въпросите, няма такива специални курсове или школи. Затова апелирам към всички, занимаващи се с каквото и да е изкуство, за малко повече желание да споделят опита и знанията си. Защото място има за всички, занаят не бива да се крие, и нека дадем шанс на всеки да покаже какво носи отвътре и какво може да сътвори.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Рами Киуан

В Париж на олимпиадата Киуан победи поляк и ще се изправи срещу австралиец

Европейският шампион по бокс в категория до 75 кг Рами Киуан направи успешен олимпийски дебют и се прицели директно в златния медал на игрите в Париж 2024. В откриващия си мач от олимпийската категория до 71 кг националът от Червен бряг победи с..

публикувано на 28.07.24 в 16:11

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14