Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроизбори 2019: Европейската тема реабилитирана към края на предизборната кампания

Снимка: БГНЕС

Пет дни преди изборите за депутати в Европейския парламент в България, които ще се проведат на 26 май, в изявленията на основни участници в кампанията долавяме връщане към европейските теми, засенчвани досега от вътрешнополитически.

В Източна България водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел многократно изтъкна, че сред най-важните цели са евродепутатите от тези две формации ще са повишаването на престижа на България в Европа и постигането на по-благоприятен бюджет за страната в новата Обща селскостопанска политика. Според Мария Габриел, опитът на ГЕРБ и СДС в ЕП ще даде на евродепутатите им предимството да не трябва тепърва да се учат как той функционира, а директно да започнат работа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви за европейска минимална работна заплата, която да е 60% от средната, и за минимална европейска пенсия, с оглед на която да бъдат преизчислени всички пенсии в България. Относно приемането в Шенген, Нинова каза, че това зависи най-вече от действията на самата България и от ефективната ѝ борба с корупцията. Напомни също, че БСП е категорично е против санкциите срещу Русия.

Но остро противостоене между БСП и ГЕРБ има и по европейските теми. Нинова обвини управляващите за това, че техен представител е гласувал срещу кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста Главен европейски прокурор. ГЕРБ отвърна, че в Съвета на ЕС никога не е имало гласуване „за“ или „против“ Кьовеши, а твърдението, че България е гласувала „против“ кандидатурата ѝ, е фалшива новина.

Пет дни преди изборния ден водачът на листата на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки помести във Фейсбук гневен коментар по повод протест на циганската общност в Бургас, негодуваща от спирания на водата заради неплатени сметки. Обявявайки пълна подкрепа за мярката, Джамбазки призова общината и полицията да свършат работата си като потушат този „безумен протест“, защото неспазването на закона трябва да води до санкции, а да протестираш срещу обществени норми е наглост.

Социологическата агенция „Маркетлинкс“ обяви данни от проучване, според което няколко дни преди изборите ГЕРБ има подкрепа от 29.6%, а БСП подкрепа от 27.5%. Подкрепата за ДПС е 6.9%, за ВМРО-БНД - 5.7%, за Демократична България - 4.7%, а за Воля 2.9%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30