Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроизбори 2019: Евроизборите в някои страни започнаха, в България кампанията продължава

Снимка: архив

Изборите за евродепутати започнаха в Холандия и Великобритания днес, утре продължават в Ирландия и Чехия, на 25 май - в Латвия, Малта и Словакия, а в България и останалите страни от ЕС ще са в неделя - 26 май.

Най-ново проучване на агенция "Тренд" потвърждава, че ерозията в подкрепата за ГЕРБ /31.5%/ е спряла и управляващата партия отново има лек превес над БСП / 30.4%/. Социолозите от агенцията обаче смятат, че е по-коректно да се говори за практически паритет, защото предимството е по-скоро психологическо и крайните резултати ще зависят най-вече от избирателната активност. На трето място е ДПС с подкрепа от 12.8%,  а с подкрепа от 5,8% ВМРО-БНД е на минимално отстояние от прага за влизане в Европейския парламент /5,88%/.

Чувствително различни са резултатите от изследване на „Алфа рисърч“, според което с подкрепа от 31.1 на сто ГЕРБ изпреварва с близо 5% БСП /26.6%/. Но и според тази агенция на трето място е ДПС /13.9%/, а на четвърто ВМРО-БНД /6%/.

Сред последните изявления в предизборната кампанията на БСП се откроява най-вече оплакването, че непосредствено преди изборите партията е обект на полицейски, административен и икономически натиск.

Реплика на управляващата партия ГЕРБ на това оплакване засега няма и критиката й към основния опонент БСП с днешна дата е, че идеята на социалистите за единна европейска минимална работна заплата е популизъм.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова привържениците на движението с вота си на 26 май да заявят “смяна на националистическата власт“ и така да съдействат на Европа за пресичане на ксенофобията, омразата, разделението и противопоставянето.

Днес вечерта ВМРО-БНД закрива официално предизборната си кампания с фолклорен концерт в близкия до София град Елин Пелин.

Националният обществен защитник Мая Манолова поиска от ЦИК да бъде осигурено ръчно преброяване на гласовете от машинния вот, за да се гарантира неговата достоверност и избегнат съмнения за манипулиране на изборите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54