Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламена Милева мечтае за подводна фотосесия с акули

Вече осем години Пламена Милева се гмурка в дълбините на морета и океани, запечатвайки на лента приказната им красота. Първата подводна снимка прави на тримесечния си син, за да запамети най-трепетните майчини чувства. И тъй като по образование е художник с вроден усет към изкуството, а хобито й все я тегли към водата, решава да обедини любовта си и към двете в професия. Така започва да снима фотосесии, а креативността й бива забелязана и оценена с близо петдесет международни награди – последната от световния конкурс за подводна фотография в Дюселдорф. Поставя и рекорд за арт-снимка на голяма дълбочина – 33 метра.


Подготовката на една фотосесия понякога трае няколко месеца и в нея участва цял екип – разказва Пламена.


Обмисляме къде и по кое време на денонощието да снимаме, дали да бъде на акваланг или на апнея (т. е. CPAP* апарат при дихателна недостатъчност – апнея; бел. ред), проучваме климатичните условия, има ли подводни течения, тестваме стайлинга и грима. Преди самата фотосесия правим брифинг и уточняваме знаците, които да правим под вода, ако се наложи някаква промяна в процеса на работа. А в деня на снимките ставам рано и закусвам съвсем леко, след което гримирам модела с подводен водоустойчив грим, правя стайлинга и поемам към дестинацията.

През 2014 г. фотографката печели трето място на световното първенство по подводна фотография в израелския град Ейлат с оригиналната идея да използва разнородни светлини под вода. За целта прави стайлинг на медуза с вградено LED осветление, включено с акумулатори зад гърба на момичето-модел и снима през нощта. И сякаш от черното небе се спуска едно видение – ефирно създание от дълбините танцува около талията на амазонка и с пипалата си обгръща нозете й подобно на лебедов пух. От небосвода пък искрят две планети в ярки цветове.



Снимките излъчват приказност, може би защото под вода изпадаме в безтегловност
– смята Пламена Милева. – Когато светлината преминава през водната повърхност като през огледало, тя се пречупва, започва да вибрира върху човешката фигура и това създава усещането за мистичност. Освен това водната среда винаги придава синкав или зеленикав оттенък, който се налага да „укротиш“ и да възвърнеш цветния спектър с допълнително осветление. И ако следиш обекта си добре, тогава тази приказност става още по-голяма.



Може ли обаче, без съдействието на „владетелите“ на морското царство, да се получи добра снимка?

Във водата ти си гост и трябва да гледаш на тази среда като на нещо, което е отворило вратите си за теб – отговаря фотографката. – Ако спечелиш доверието на всяка твар, тя се укротява и идва по-близо до теб. Но ако това не се случи, няма как да се доближиш до подводните същества и да направиш страхотна снимка. Така че те първо трябва да те приемат, да те приобщят към себе си, а това често коства време.



Още повече, когато става дума за акули – поредното, но и най-рисково предстоящо начинание на Пламена Милева.

Това е обща мечта с Джесика, нашия испански модел, за която най-съкровеното и най-невероятно същество е акулата – добавя тя. – Оказва се, че акулите не са толкова кръвожадни и това, което гледаме по телевизията или четем за тях, не е стопроцентовата истина. Разбира се, някои видове са по-опасни от други, но ако не ги предизвикаш, няма да ти отвърнат с лошо. Всъщност опасно е да снимаш още куп други подводни животни, затова и трябва да бъдеш добре информиран.

Освен че печели световни конкурси с фотоси от екзотични дестинации, Пламена Милева настъпва и в света на модата, използвайки подводната фотография. Неотдавна тя завърши фотосесия за модна къща „Кардучи“, давайки нов поглед върху рекламата.


––––––––––––––––––––––

*CPAP е съкращение на латиница и означава Continuous positive airway pressure (постоянно позитивно налягане в дихателните пътища)

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35