Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният директор на ЮНЕСКО представи предизвикателствата пред организацията на лекция в София

Снимка: БГНЕС

Генералният директор на ЮНЕСКО Одрe Азуле посети страната ни на 23 и 24 май по покана на президента Румен Радев. Сред темите, засегнати в разговора им, присъства тази за сътрудничеството между България и ЮНЕСКО, както и за приоритетите на страната като член на Изпълнителния съвет на организацията. „България е страна, допринесла за развитието на европейската цивилизация и работи за изграждането на мирен свят, основан на сътрудничество и пpеодоляване на етническите, религиозните и pаcовите pазличия“, заяви президентът. След срещата си с държавния глава ОдрeАзуле изтъкна, че организацията ще подкреписъздаването на Международен институт за устойчиви технологии у нас, който ще се фокусира върху медицинските изследвания. Припомняме, че тази идея бе лансирана от президента още през 2017 година при срещата му с г-жа Азуле в Париж. В рамките на своето посещение в София генералният директор на ЮНЕСКО се срещна с министър-председателя Бойко Борисов, както и с председателя на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, който поиска подкрепа от нея за включването на Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул в списъка на световното наследство на организацията. Рашидов уточни, че вече са проведени първоначални разговори с Турция за това храмът да бъде обща кандидатура за двете държави. Одрe Азуле посети и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където изнесе публична лекция на тема „ЮНЕСКО и предизвикателствата на XXI век“. В нея г-жа Азуле говори за трудностите, пред които сме изправени днес и това, че те не могат да бъдат посрещнати без помощта на образованието, културата, науката и международното сътрудничество. Съществен проблем има и в областта на екологията – огромният екологичен риск, свързан със затоплянето на планетата и загубата на биоразнообразието. Що се отнася до технологиите, при тях съществено място заема въпросът как цифровизацията и изкуственият интелект променят начина, по който учим, по който общуваме, променят социалните отношения. Въпросът, свързан с екстремизма, е друго предизвикателство, с което трябва да се справим, а четвъртият важен проблем е за равенството между мъжете и жените. Всичко това са теми със световно измерение и не могат да се разрешат само от една страна, допълни Азуле, като посочи, че затова държавите трябва да действат съгласувано на регионално ниво.

В лекцията си в СУ тя акцентира върху защитата на културното наследство и разнообразието в цял свят, което е свързано с идентичността на народите. По думите й, познаването на наследството буди интерес към културата на другите. Тя посочи, че културата и наследството могат да са фактор за икономическо развитие, както и за постигане на мир след конфликти.

В края на лекцията си Одрe Азуле благодари на България за ангажимента й към ЮНЕСКО в областта на културата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми в края на 2024 г.

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш..

публикувано на 26.04.24 в 12:05