Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Найден Тодоров: Имаме младо поколение, което прави чудеса

След конкурса за млади оперни певци с международно участие „Гена Димитрова“

Пламена Гиргинова и Михаил Михайлов
Снимка: Августина Серафимова

Трийсетина талантливи млади хора, представители на шест страни, премериха сили и късмет в третото издание на конкурса „Гена Димитрова“ в Плевен. Създадено от голямата ни оперна певица, състезанието беше възстановено след 10-годишно прекъсване.

Щастлив съм, направихме едно добро дело – сподели Любомир Дяковски, директор на Плевенската филхармония и основен организатор на събитието. – Тези млади артисти, които публиката аплодира толкова сърдечно, съвсем скоро ще тръгнат по големите сцени. Благодарни сме на Министерството на културата, под чийто патронаж се проведе конкурса, както и на община Плевен за огромната подкрепа.

Найден Тодоров, главен диригент на Софийската филхармония, председател на журито и диригент на заключителния концерт, обобщи своите впечатления така:

Това е следващата плеяда млади певци. Щастлив съм, че благодарение на конкурса имаме възможност да ги открием и да ги подкрепим по пътя, който са избрали. Гена Димитрова не беше просто много добра оперна певица, тя беше от онези величия, които се раждат веднъж на хиляда години. Щастлив съм, че има конкурс на нейното име, защото така пазим паметта ѝ. Щастлив съм, че има приказни млади певци, които продължават делото ѝ.

В журито беше и известната оперна певица Дарина Такова, председател на едноименна фондация за подпомагане на млади оперни таланти.

Работихме в пълен консенсус – каза г-жа Такова. Постарахме да няма ощетени. Бяха дадени поощрения, специални награди. Щастлив конкурс, щастлив финал, щастливи млади хора… Журирах на второто издание преди десет години. Победителите в него сега са по сцените и съм сигурна, че с гордост вписват името на конкурса в биографиите си. Калуди Калудов, един от най-големите ни тенори, отбеляза:

Труден конкурс. Преди 13 години Гена е решила да е национален, но е хубаво, че имаше и чужденци. Убеден съм, че след две години тук ще пеят още повече таланти.

Единственият чужденец в журито беше Адриан Холендер от Австрия, който ръководи импресарска агенция, пост, наследен от баща му – дългогодишен директор на Виенската държавна опера.

Винаги сме имали много добро сътрудничество с големи български певци, сред които и Гена Димитрова. В България откривам и отлични млади гласове, работили сме с прекрасни български оркестри. Една от най-големите световни изпълнителки на драматични сопранови роли заслужава такъв конкурс и Плевен е най-логичното място за това – тя е свързана с този град. Мисля, че в това издание участваха много обещаващи изпълнители. Важно е, че на заключителния концерт наградените имат възможност да пеят с оркестър, при това под диригентството на толкова значим диригент като Найден Тодоров.

В гала концерта, превърнал се в емоционален празник, пяха всички носители на основните награди, както и отличените с поощрения, специални награди и т. н. Ето и какво сподели Думба Татенда, получил награда за най-добро изпълнение на българска песен от чуждестранен участник:

Роден съм в Зимбабве, живея в Тунис. Не знаех нищо за вашата култура, но трябваше да науча думи на български език и това беше прекрасен опит за мен. Много съм щастлив, че получих тази наградаа.

Мохамед Есайед, също от Тунис, получи трета награда, която раздели с българина Кристиян Христов – студент в „Моцартеума“ в Залцбург.

Само преди 7 месеца ви срещнахме с Михаил Михайлов (възпитаник на НМА) като носител на първа награда от Конкурса за камерно пеене „Панчо Владигеров“ в Шумен. Той е и безспорният победител при мъжете в конкурса „Гена Димитрова“.

Това е първото ми първо място на изцяло оперен конкурс. В наше време човек трудно намира себе си, затова избягвам да търся кумири, а работя за своето лично усъвършенстване. На заключителния концерт пях с огромно удоволствие и мисля, че публиката го оцени. Тази награда ми дава увереност и надежда, че съм на прав път.

Първа награда получи и Пламена Гиргинова, също възпитаничка на НМА. На нея беше присъдена и наградата за най-добро изпълнение на българска песен. Втората награда споделиха Александрина Михайлова и Светлана Иванова, а трета стана Виктория Пигова. Поощрения получиха Глория Кънева и Катарина Радованович от Сърбия, а Катажина Сигула от Полша и Анита Шишкова получиха безплатно участие в майсторски класове.

Още от категорията

Време за промяна и новият албум на JPЗ

Независимо дали става дума за композиране,  или аранжиране, джаз пианистът Живко Петров отдавна е създал собствен почерк. Соловите му албуми, съвместните му изяви с други изпълнители, както и с неговото трио JP3, винаги показват голямо музикално..

публикувано на 21.10.20 в 11:15

Тромбонистът Вили Стоянов възражда музиката от 60-те

Велислав Стоянов е един от най-изявените джаз тромбонисти в България през последните години. Създател на различни биг бенд формации, освен като импровизатор, изпълнител и автор на музика, той се утвърди и като застъпник на традициите в българската..

публикувано на 15.10.20 в 07:35

Почит към Милчо Левиев от Биг бенда на БНР

Новото начало за Биг бенда на БНР е на 14 октомври 2020 г. в София Лайф клуб с програма, посветена на забележителния български музикант, композитор, аранжор и виртуозен пианист Милчо Левиев (1937-2019). Концертът е промоция на албума „Милчо Левиев -..

публикувано на 14.10.20 в 15:22